Формула Е ще използва пълна версия на пистата в Монако през 2021 година

Формула Е ще използва пълна версия на пистата в Монако през 2021 година

Изцяло електрическия автомобилен шампионат Формула Е ще направи своя дебют на пълната версия на пистата в Монако през следващата година, това бе потвърдено от създателя на шампионата, Алехандро Агаг. До момента шампионатът използваше скъсена версия на пистата в Княжеството, която подминаваше някои от най-емблематичните участъци на трасето.

Конфигурацията, която бе използвана от Формула Е при техните досегашни три визити в Монако прекарваше пилотите от първия завой (Сен Дево) директно до шикана след излизането от тунела, където бе поставен обратен завой, връщащ пилотите на „Гран При“ трасето. По този начин бяха избягвани изкачването към казиното, фибата и самия тунел, като причина за това решение бе дадена ниската мощност на колите и потенциалния много висок разход на енергия в тези секции, особено по голямото изкачване след първи завой.

За преминаване към „Гран При“ конфигурацията се говореше още през миналата година, когато бе въведена и втората генерация автомобили във Формула Е, но тогава президентът на Международната автомобилна федерация (FIA) Жан Тод наложи вето над решението, което не позволи на шампионата да направи тази промяна.

Състезанието от Формула Е в Монако през 2021 година ще се състой на 8 май, две седмици преди Формула 1 да посети Княжеството.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти