Естония приема кръг от Световния рали шампионат през 2020

Естония приема кръг от Световния рали шампионат през 2020

Рали Естония ще стане кръг от Световния рали шампионат (WRC) през 2020 година. Това бе обявено от Международната автомобилна федерация (FIA) и промоутъра на шампионата по време на прес конференция, на която присъства и министър председателя на балтийската република, Юрий Ратас.

Рали Естония ще се проведе между 4 и 6 септември, като това ще даде рестарт на сезона във WRC след коронавирус паузата. През 2019 надпреварата в балтийската страна се проведе като демонстративен кръг за WRC. А високата оценка, която получи организацията е и една от причините Рали Естония да стана шампионатен кръг през тази година. Естонската надпревара ще се проведе на пресечен терен.

Освен обявяването на Рали Естония, от FIA публикуваха и цялостен календар за 2020 година. В него освен Естония попаднаха още надпревари в Турция, Германия, Италия и Япония, докато белгийското Рали Ипър и Рали Хърватия остават в резервния списък, ако някое рали не може да се проведе заради пандемията. А тя доведе до отмяната на кръговете в Аржентина, Португалия, Кения, Финландия и Нова Зеландия.

До прекъсването на сезона заради COVID-19 бяха проведени общо три старта (Монте Карло, Швеция и Мексико), а лидер с класирането при пилотите след тях е Себастиен Ожие (Toyota), който има актив от 62 точки, втори с 54 е Елфин Евънс (Toyota), а трети с 42 е Тиери Нювил (Hyundai).

Календар за 2020 във WRC:

1. Монте Карло (смесена настилка) – 23-26 януари

2. Швеция (сняг) – 13-16 февруари

3. Мексико (пресечен терен) – 12-15 март

4. Естония (пресечен терен) – 4-6 септември

5. Турция (пресечен терен) – 24-27 септември

6. Германия (асфалт) – 15-18 октомври

7. Италия (пресечен терен) – 29 октомври – 1 ноември

8. Япония (пресечен терен) – 19-22 ноември

    Още от Моторни спортове

    Виж всички