Карлос Сайнц бе избран за най-добрия пилот в историята на WRC

Карлос Сайнц бе избран за най-добрия пилот в историята на WRC

Испанецът Карлос Сайнц победи Себастиан Льоб в анкетата за най-добър пилот в историята на световния рали шампионат WRC, организиран от промоутъра на автомобилните серии. Световният шампион от 1990 и 1992, който спечели „Рали Дакар“ по-рано през тази година, „се изправи“ срещу Льоб във финалния вот и получи подкрепа от 57.28 процента от над 80 хиляди души. По време на целия турнир на преки елиминации пък са гласували над 300 хиляди.

По пътя към голямото признание Сайнц отстрани шампиона от 1983 година Хану Микола (Финландия), четирикратния първенец между 1996 и 1999 година Томи Макинен (Финландия) и доминатора между 2013 и 2018 година Себастиан Ожие (Франция).

„Изключително съм щастлив и горд от това признание. Благодаря на всички, че първо ме класираха на финала, а след това ми позволиха да победя Себастиан Льоб. Няма нужда дори да споменавам колко високо мнение имам за него и колко много той заслужава да бъде най-добрият в историята. Но не само Себастиан – всеки световен шампион може да бъде окичен с тази титла. Все някой обаче трябваше да спечели вота и в този случай това бях аз“, каза испанецът.

„Дадох абсолютно всичко на рали състезанията. Те са целият ми живот и моя изпълнена мечта. Днес цялото рали семейство ми подари една голяма усмивка и страхотно признание“, продължи Сайнц.

Въпреки че Льоб доминира статистически със 79 победи и девет световни титли, съпоставени с 26-те и двете „корони“ за испанеца, 58-годишният Сайнц винаги е бил определян за любимец на публиката. Той продължава да получава подкрепа и до ден днешен, а кариерата му продължава в маратонски състезания. В турнира се включиха всички 18 световни шампиони от 1979 насам и двама пилоти с „уайлд кард“.

Настоящият сезон във WRC е прекъснат заради пандемията от коронавирус, която миналата седмица наложи отмяната наРали Португалия (21 – 24 май). То първоначално бе само отложено заедно с кръговете в Аржентина и Италия. По-рано през годината беше отменено и Рали Чили заради антиправителственото движение, сковало цялата страна за срок от почти половин година. В крайна сметка и то бе прекъснато от коварния COVID-19.

Първите три кръга за годината бяха завършени, въпреки че през миналия месец Рали Мексико приключи без неделни етапи. То съвпадна с глобалното затваряне на граници и пилотите трябваше да бързат да се приберат по домовете си. Очаква се следващото състезание да бъде Сафари Рали в Кения между 16 и 19 юли. Дотогава лидер в класирането е Ожие с Тойота. Той води с осем точки на британския си съотборник Елфин Евънс.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти