Жорже Мендеш: възходът и възходът на суперагента

Жорже Мендеш: възходът и възходът на суперагента

Той може и да обяви сам себе си за “най-добрия бизнесмен на света” след получаването на наградата за Агент на годината на церемонията на “Глоуб Сокър” през декември м.г., но равносметките на неговия живот го описват, както и повечето му колеги, като попаднал в професията по случайност, и то точно във времето на надуването на финансовия балон във футбола.

За Жорже Мендеш се знае, че е имал трудности в градежа на кариера в португалския полупрофесионален футбол, после е работил като диджей, отворил е видеотека, бар и нощен клуб в Каминя, Северна Португалия. Там през 1996 г. случайно среща вратаря Нуну Ешпириту Санту, тогава играещ за Витория Гимараеш – същия клуб, от който 14 години по-късно Мендеш оркестрира продажбата на Бебе в Манчестър Юнайтед. Мендеш преговаря за трансфера на Нуну в Ла Коруня и след това постепенно навлиза в бизнеса на футболните агенти.

Пословичен с издействането на изключително изгодни договори, той представлява почти всички португалски национали начело с Кристиано Роналдо плюс Жозе Моуриньо и бившите селекционери на Португалия Луиж Фелипе Сколари и Карлуш Кейруж, както и нашумелите Анхел Ди Мария и Радамел Фалкао.

Възходът му е постигнат със свирепа борбеност и е белязан, пословично в родината му, с юмручен бой на лисабонското летище с Жозе Вега – агента на Луиш Фиго, когото Мендеш постепенно измества в началото на века като топагента на страната.

Той също така е обвиняван от свои колеги, че се намърдва при техните играчи малко преди уговарянето на големи сделки. Бившият представител на Нани – Ана Алмейда – се оплака, че футболистът е отишъл при Мендеш преди трансфера си в Манчестър Юнайтед през 2005 г., докато още е имал действащ договор с нея. Агентът на Бебе – Гонсалу Реиш, сподели, че контрактът между него и клиента му е бил прекратен малко преди продажбата му в Юнайтед за 9 млн. евро и в този промеждутък тутакси се е наместил Мендеш.

В интервю през 2006 г. последният коментира спора си с Алмейда: “Има хора, които са подписали договори с даден играч и чакат Жорже Мендеш да се появи и да го заведе в голям клуб. Те искат да са залепени за операцията, без да са сторили каквото и да било когато и да било, за да я осъществят.”

Дори за Жозе Моуриньо винаги се е твърдяло, че е зарязал своя агент Жорже Байдек, преди да подпише с Мендеш и после да се премести от Порто в Челси през 2004 година. Във видеопослание, излъчено по време на церемонията по награждаването в Дубай, Моуриньо похвали умението на своя представител в изграждането на добри връзки с клубове и мениджъри, както и в мотивирането на играчи “да уважават ангажиментите си към клубовете”. Кристиано Роналдо описа своя агент като “честен и почтен човек”, с когото 17-годишен установил “взаимност на мига”.

При приемането на приза, посветен впоследствие на починалите в последната година и половина негови майка и брат, Мендеш заяви: “Португалия е малка страна, където хората, които се справят добре, са обект на завист, но трябва да се бориш срещу вълната.”

Любопитни думи, при положение че вълната не спира да носи този водещ футболен агент към все по-големи и по-големи сделки.

Дейвид Кон, “Гардиън”

Още от Футбол свят

Виж всички