Радо Стойчев: Данчо Лазаров няма да се откаже

Радо Стойчев: Данчо Лазаров няма да се откаже

Бившият треньор на националния отбор по волейбол Радо Стойчев записа поредния успешен сезон в своята кариера. Той изведе турския "Халкбанк" (Анкара) до титлата в първенството и до финал в Шампионската лига. Специално за читателите на "България Днес" специалистът коментира всички актуални теми около него и българския волейбол.

- Г-н Стойчев, доволен ли сте от сезона с Халкбанк?

- Безспорно годината е много успешна. Спечелихме 3 трофея - Суперкупата, Купата на Турция и първенството. Играхме и финал в Шампионската лига, който загубихме от най-силния тим Белгород с 1:3. Получихме висока оценка от всички в Турция и от клубното ръководство. За мен останаха неудовлетворението и пропуснатият шанс в Шампионската лига. Не трябва да звучи като оправдание, но Османи Хуанторена беше контузен в рамото. Започна тренировки две седмици преди финалния турнир в Шампионската лига. Митар Джурич имаше забрана да участва. Не можеше да се готви, но реши на своя глава да се състезава. Това ни ограничи както в тренировъчния процес, така и в играта. Случи се в неподходящ момент.

- Къде ще продължите вашата кариера?

- Към настоящия момент все още не съм подписал договор за следващия сезон. Има няколко възможности. Искам да ги обмисля добре. Всичко е свързано с проекта, в който бих могъл да участвам. Интересуват ме спортната и организационната страна. Не само парите. Искам да има достатъчно идеи и възможности, с които да ги реализираме в период на 2-3 години, за да изградим отбор. Това е определящо. Надявам се тези неща да станат ясни в следващите 10 дни, за да мога да си почина, а след това да започна подготовка за следващия сезон. Все още не съм подписал с никой и не съм взел твърдо решение.

- От много години взимате със себе си Матей Казийски. Сега отново ли ще бъдете заедно?

- Ако мога да разчитам на Матей, винаги бих предпочел да работя с него по много причини. Не става въпрос само за спортно-техническата. Много отдавна работим заедно.

- Сега по-спокойно ли е, когато нямате ангажимент с националния отбор през лятото?

- Много по-хубаво е, ако може човек да почине и да отдели време за семейството си. Националният отбор беше кауза. Нормално е човек да жертва нещо, а не да мисли за почивката.

- Продължи ли Камило Плачи вашите идеи в националния отбор?

- Не обичам да давам оценка на колеги, защото не е правилно. Резултатите говорят сами по себе си. Националният отбор постигна добри класирания през последните две години. Познавам Камило и знам колко време и усилия влага в работата. Затова държах да го имам в екипа си. Държах и той да остане като треньор. Работата му е положителна.

- Плачи демонстрира ли готовност да напусне заедно с вас националния отбор?

- Не искам да коментирам тези неща, защото в момента има своята работа в отбора. Не желая от моите изказвания да има негативни резултати. Това, което е решил Камило и останалите членове на щаба, е било в името на отбора.

- Решението на Андрей Жеков да не играе в Световната лига предизвика дискусии. Правилно ли постъпи?

- Понякога подобни решения могат да бъдат взети, друг път не е удачно. Всичко зависи от ситуацията с какво разполага отборът, какви са динамиките отвътре. Няма как да преценя отвън. Предполагам, че Камило и Андрей са взели решението, което е по-правилно за отбора.

- Бяхте от хората, които инициираха опозиция срещу ръководството на федерацията. Напоследък вашата активност позатихна. Каква е причината?

- Ако имате предвид организацията "Приятели на волейбола", тя не беше опозиция, а структура, която да помага на спорта. И тя го прави. Провеждаме състезания на деца. Помагаме с каквото можем. Събираме пари безвъзмездно. Всички членове работят безкористно. Това, че някой изкривява нещата, е смешно. Деформират се очевидни работи. Делата и дейностите на организацията продължават. Радостен съм да бъда част от това, както и Матей. Не смятаме да го прекъсваме.

- Преди няколко години извадихте на показ документи. Говорихте за порочни практики във федерацията.

- Това, което разказах и показах, беше свързано с моя договор. Всичко беше отговор на нападки от страна на федерацията. Нещата, които те твърдяха, не бяха верни. Трябваше да го докажа. Никога не съм имал апетити към федерацията. Не съм достатъчно богат, за да заемам такива обществени длъжности. Те са за хора, които имат големи финансови възможности и мотивация да помагат на другите, а не място за изкарване на пари и корупционни схеми.


- Част от спонсорите се оттеглиха от федерацията след вашето уволнение. Защо се получи така?

- Тези хора бяха дошли да дават пари абсолютно безвъзмездно. Те знаеха, че няма да допусна по никакъв начин да има неправомерен разход на средства. Сметките на националния отбор трябваше да бъдат ползвани само за определената цел. Това беше винаги така, докато бях там. Затова е логично хората да не продължат.

- Загатвате, че има практики да бъдат отклонявани средства. Това продължава ли в момента?

- Не съм загатвал. Всичко, което съм знаел, видял и съм се борил срещу него, съм го обявил. Не говоря с недомлъвки. Винаги когато казвам нещо, е, защото е истина. Имам доказателства за него. Не съм във федерацията и не знам какво се случва. Кой какво го прави и защо го прави - лежи на неговата съвест. За съжаление моралните ценности в България са загубили всякакви стойности. Ще го кажа направо, въпреки че мога да засегна някого. Моралът е някаква мръсна дума. Това е лошото и най-трагичното за българския спорт.

- Данчо Лазаров обяви, че това е последният му мандат като шеф на волейбола. Мислите ли, че това е истина?

- Не. Той го обявява многократно на всички избори. Да мине една олимпиада, да мине още една или някое конкретно състезание, на което той обещава, че се оттегля. След това нещата се променят.

- Обиден ли сте все още от начина, по който ви освободиха?

- Отговорът ми е много ясен. Когато се захванах с това да бъда треньор на националния отбор, абсолютно всички мои приятели ме убеждаваха да не го правя. Беше ясно как ще свърши. Всичко беше програмирано преди това. Затова в директен разговор с Данчо Лазаров и трима от ръководството на федерацията се разбрахме още от ден първи какво очакват от мен и за какво ме викат. От самото начало играхме с открити карти. Казах им, че искат да ме използват и знам какво ще се случи. Въпреки това се чувствах длъжен да направя нещо за българския волейбол. Те ме убеждаваха, че не е така и всичко ще бъде розово. Нямаше никакви изненади. Всичко това, което се случи, беше предвидимо. Моето решение да поема тима беше дълг към българския волейбол. Станалите неща не ми тежат, защото съм прав. В живота знам едно нещо - най-важното уважение е самоуважението. Само то прави разлика. Аз съм окей със съвестта си.

- Бихте ли се върнали някой ден начело на националния отбор?

- Абсолютно категорично - не при това ръководство на федерацията. Никога. Каквото и да ми струва. Не съм искал да стана треньор на националния отбор. Те идваха при мен многократно до Италия, за да ме молят. Бяха дълги разговори, в които поемаха най-различни ангажименти. Правеха всичко възможно, за да ме убедят. Знаех, че не е добре за мен, моето семейство и моите близки. Не беше мое желание, но те успяха да ме убедят. За да се случи нещо подобно в бъдеще, ще бъде още по-трудно. Ще трябва пак да се свири на тази струна - ела помагай. Това трябва да са чисти и свестни хора, обединени под идеята да правят нещо, за да мога да се включа под каквато и да е форма. Иначе в никакъв случай.

- Ще се завърне ли Матей Казийски в националния отбор?

- Никога не отговарям от името на други хора. Този въпрос трябва да го зададете на Матей. Много хора в България не оценяват Казийски като личност. Той е абсолютно изграден човек. Има ясни идеи и позиции. Когато е важно, той ги заявява и отстоява. Фактът, че не е медийна звезда и не обича да е на предни линии, заблуждава доста хора. Матей знае отлично кое е правилно и кое не.

Огнян ГЕОРГИЕВ, "България Днес"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти