Гари Тонън отново спечели турнира на Еди Браво

Гари Тонън отново спечели турнира на Еди Браво

Еди Браво го направи отново и с всеки изминал път нещата му се получават все по-добре! На 22.3. се проведе третия организиран от него Sumbission Only елиминационен турнир, в който участие се взима само с покана и за пореден път уменията си представиха едни от най-добрите състезатели в света по Бразилско Джу Джицу и граплинг в полусредната категория. Резултатът – едни от най-атрактивните срещи по граплинг, които могат да наблюдавани наблюдавани изобщо и които като зрелищност и заряд се конкурират спокойно дори и с най-голямото събмишън състезание в света – ADCC.

Пред очите на шумната и изключително образована относно хватовите бойни спортове публика, шестнадесет атлети премериха сили и се бореха за шампионския пояс по време на турнира, гост на който бе и „междинния“ шампион в тежка категория на UFC Фабрицио Вердум – дългогодишен черен колан по Бразилско Джу Джицу и единствения човек на този свят, успял да заключи митичния крал на тежката категория от близкото минало - Фьодор Емилияненко и то за отрицателно време!

Според Еди Браво, този формат има за цел достигане до малкия екран на световната публика. За да бъде това възможно, организаторите съставят възможно най-атрактивния правилник, чрез който спортовете Бразилско Джу Джицу и Граплинг ще бъде достатъчно интригуващ и за публика, която не е запозната със спецификите на този тип бойни изкуства.

Зрителите искат да видят ясен победител. Искат да видят някой, който да накара другия претендент за мястото да се предаде… или да рискува счупен крайник или изпадане в безсъзнание. Звучи брутално, но това е „магията“ на този тип бойни изкуства. Публиката не изпитва голямо удовлетворение от представата за един атлет, който контролира друг за известно време и изведнъж печели… Е, в това състезание няма никакви точки или съдийски решения. Целта е да накараш опонента ти да се предаде. Ето още някои факти, които правят този турнир уникален по рода си:

- победителят взима цялата парична награда. За всеки двубой, който приключи със събмишън в редовното време, получава бонус от 2500 долара.

- ако няма победител в редовното време от 10 минути се преминава към продължения, които нямат нищо общо с правило тип „златна точка“, а по-скоро с изпълнението на дузпи, познато ни от футбола и хокея. Двамата участници играят от избрана от тях доминантна позиция докато заключат опонента си или той излезе от опасността. Това се повтаря 3 пъти.

- ако не успеят да излъчат победител и в продълженията, състезателят, който е прекарал по-кратко време в лоша позиция и съответно е избягал по-бързо печели срещата.

- бойците нямат опасения от отдаване на точки на противниците си заради събаряне, обръщане или суийп, което води до много по-динамична игра с наблягане върху атаки за събмишън.

- всякакъв тип ключове са разрешени

Този правилник имплементиран в турнира на Еди Браво получи много позитивни оценки от граплинг и Джу Джицу общността. Точно както първите две издания, третата част на Eddie Bravo Invitational продължава да печели нови почитатели заради невероятно атрактивните схватки, които ни представят участниците, борещи се за първото място и паричната награда.

Младият американец Гари Тонън и черен колан под Джон Данахър и Хензо грейси от Ocean County Jiu Jitsu повтори своя успех и успешно защити титлата си на шампион в полусредната категория. Той постепенно се превръща в суперзвезда, с редовни участия на турнири като ADCC, Metamoris и EBI.

Финалът се разигра между 23-годишния Гари и Джош Хинджър, ученик на друга легенда спорта - Андре Галвао. Макар, че Хинджър загуби чрез Mata Leao задушаване (Rear Naked Choke), той определено направи добро впечатление и за изненада на повечето зрители от публиката стигна до престижното второ място.

Еди Браво се бе погрижил и за суперфайтове между двубоите от самия турнир. Те не са такива, каквито очаквате, гарантираме го със сигурност. Три „супер“ двубоя се разиграха между млади надежди в спорта, което допринесе и за още по-добрата енергия тази вечер.

Грейс Гундръм (10th Planet Bethlehem) победи Алиса миа Уилсън (Checkmat BJJ)

Деймиън Балдерама (Atos) победи Джейкъб Харис (10th Planet Jiu Jitsu)

Джеса Хан (Gustavo Machado Bjj) победи Кора Сек (Team Tooke Martial Arts)

Запомнете тези имена. Децата се справиха отлично, въпреки че това бе най-голямата публика пред, която са се борили… засега. Страхотно е да се види, че се мисли за бъдещето и това, което децата показаха е една миниатюрна част от потенциала им занапред.

Личи си, че правилата са страхотно съставени по такъв начин, че да стимулират атаки и екшън без много бавене. Имаше и някои мачове между много сериозни и обиграни лилави колани, които бяха изправени срещу състезателни черни колани, което най-вероятно ще трябва да бъде избягвано занапред. Но да не забравяме, че точно това е интересното в този формат. Някой неизвестен състезател може да се изправи срещу звезда и това да покаже на публиката колко е добър. Така стана с Бил Купър – многократно декориран черен колан, който в първия формат на Eddie Bravo Invitational загуби от Джейк Суийни – лилав колан.

Получи се страхотно събитие, което ще помогне за популяризирането на спорта.

Надяваме се скоро да видим турнир на Еди Браво по телевизията, което ще е показателно, че все повече хора са започнали да практикуват хватовите бойни изкуства и по този начин са успели да разнообразят сивото си понякога ежедневие! Е, в Джу Джицу и при Еди Браво скуката определено липсва!

Първото издание на Eddie Bravo Invitational:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти