Христо Стоичков стана Шампион на спорта на ЮНЕСКО (видео)

Христо Стоичков стана Шампион на спорта на ЮНЕСКО (видео)

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония в Гранд хотел София.

"Ти си един от най-успелите български спортисти на всички времена. Всички българи се гордеем с твоята кариера. Това е израз на уважение пред твоя талант, израз на моята гордост, че има такъв българин", обърна се Бокова към Стоичков и му връчи задачи, които трябва да изпълнява като Шампион на спорта.

"Едно е да тичаш след топката на терена, друго е да възпитаваш децата. Най-голямата отговорност е възпитанието на децата", каза още Бокова.

Ирина Бокова обяви Христо Стоичков за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО"
"Не ме е страх от задачите, които ще получа. Ще бъда там където винаги съм бил. Много хора ме познават само на терена, но извън терена също сме свършили много работа", каза Христо Стоичков.
"Приемам тази задача за мой дълг. Това ще ме направи щастлив. Спортът обединява децата. Не веднъж съм давал пример с мен - откъде съм тръгнал и какво съм постигнал", добави още най-успелият български футболист.

Стоичков влиза в семейството на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО, където са и други изтъкнати личности в спорта като футболната легенда Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарско скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по профескионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и др.

"Шампионите на спорта на ЮНЕСКО" са посланици на добра воля, които популяризират посланията на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура и подпомагат стремежа й да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Още от Футбол свят

Виж всички