Вземат балканската титла на Габи Петрова? Тя обаче има шанс да скача в Рио 2016

Вземат балканската титла на Габи Петрова? Тя обаче има шанс да скача в Рио 2016

Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова, която даде положителна допинг проба за мелдоний на 6 февруари 2016 година, има сериозен шанс да продължи да се състезава и да не й бъде налагано наказание, научи Sportal.bg.

Според последното официално становище на Световната антидопингова агенция (WADA) българската атлетка едва ли ще бъде санкционирана.

"В случаите, когато в допинг пробата мелдоний е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено след неговата забрана", се казва в изявлението на WADA.

Очаква се, ако количеството на мелдоний в пробата на Габриела Петрова е по-малко от 1 микрограм, то тя да може да продължи да се състезава свободно и да участва на Олимпиадата в Рио 2016 и всички други състезания.

Според официалния документ на WADA, който е достигнал до най-засегнатите от скандала в Русия, то има няколко варианта за спортистите, дали положителни проби за мелдоний от 1 до 15 микрограма на милилитър:

1. Спортната федерация спира състезателните права на състезателя, докато текат клиничните тестове.

2. Спортната централа не налага забрана за участия в състезания, но спортистът е предупреден, че ако резултатът е положителен, тогава ще му бъдат отнети всички нагарди и премии.

Ако концентрацията на мелдоний е между 0 и 1 микрограма на милилитър и пробата е взета до 1 март, то тогава спортистът трябва да бъде оневинен незабавно.

Според специалиста по международно спортно право Георги Градев, ако количеството от мелдоний в пробата на Габи Петрова е под 1 микрограм, то за Спортист №1 на България ще е изключително лесно да докаже своята невинност. Атлетката все още чака точните резултати от количествения анализ на взетата й проба.

За съжаление рискът да и бъде отнена титлата, която Габриела Петрова спечели на Балканиадата в Истанбул през февруари остава, защото според становището на WADA всеки спортист, който е дал положителна проба за мелдоний, независимо от количеството, подлежи на наказание за постигнат спортен резултат.

Решение по временните дисквалификации на спортистите, уличени с препарата, остава за международните федерации, ако концентрацията на веществото в пробата, взета до 1 март 2016, е от 1 до 15 микрограма и ако в пробата, взета след 1 март, неговата концентрация е под 1 микрограм.

В същото време става ясно, че WADA провежда научни изследвания за мелдоний, но те още не са завършили. По междинните резултати агенцията прави препоръки, по които упълномощените организации ще могат да вземат решения.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти