Юлия Ефимова: Категорично отхвърлям обвиненията за допинг

Юлия Ефимова: Категорично отхвърлям обвиненията за допинг

Световната шампионка на 100 метра бруст от планетарния форум в Казан през миналата година Юлия Ефимова даде положителна допинг проба за нашумелия напоследък забранен препарат мелдоний, но днес заяви, че все още се надява да участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (Бразилия) през август.
 
"Категорично отхвърлям обвиненията за допинг. В настоящия момент ние се подготвяме за изслушване на моя случай. Продължавам да тренирам с надеждата, че ще се състезавам на Олимпийските игри в Рио", заяви Ефимова.

Носителката на четири златни медала от световни първенства в бруста беше една от големите надежди на Русия за медал в плуването. Ефимова, която спечели бронз на 200 метра бруст на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., е заплашена с доживотно наказание, тъй като това е нейно второ допинг провинение, а вече има едно изтърпяно наказание. Ефимова беше лишена от пет медала от европейски първенства, след като показа положителен резултат за забранения стериод дехидроепиандростерон (DHEA) през 2013 г. Тогава сакнцията й беше редуцирана от две години на 16 месеца с аргумента, че е приела забранената субстанция инцидентно, докато е опитвала за закупи легален препарат.

"Пропуснах година и половина заради моята глупост. От тогава  изключително внимателно проверявам всичко, което влиза в тялото ми и гарантирам, че всяко лекарство, което съм приемала, е било разрешено", допълни рускинята.

Ефимова каза също така, че е приемала мелдония по медицински причини, но е спряла употребата му преди 1 януари 2016 г., когато претаратът беше забранен в спорта. "Въпреки че времето за полуразпад на мелдониума в организма е само 4-6 месеца, необходимото време да бъде изхвърлен напълно от организма е значително по-дълго. Неговото пълно ихзхвърляне може да продължи в продължение на няколко месеца и това зависи от различни фактори", допълни тя. 

Агентът й Андрей Митков сподели, че не иска да дава информация пред медиите пред изслушването. Той каза само, че Ефимова е дала два положителни теста на извънсъстезателен контрол миналия месец по време на тренировка в Лос Анджелис. 

Снимки: Getty Images/Guliver
 

Последвайте канала ни в

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти