Владимир Николов: Левски не е фаворит за титлата

Владимир Николов: Левски не е фаворит за титлата

Няма конфликт на интереси между поста ми на генерален секретар и този на президент на сините

Владимир Николов бе назначен за генерален секретар на волейболната федерация във вторник. Той говори пред „Тема Спорт” за новия пост, има ли конфликт на интереси като президент на Левски и какви са амбициите на сините през новия сезон.

Г-н Николов, може ли да се каже, че предвид ремонта във Варна и „Арена Армеец” в София, вече е ясно, че заедно с Русе ще приемат мачовете от световното първенство?

- София и Варна са сигурни. За третата зала ще направим избор между Русе, Бургас и Пловдив.
Казахте, че до два месеца ще вземете решение. В Бургас все още не е започнал строежа на залата.

Означава ли това, че всъщност конкуренция са Русе и Пловдив?

- Ще имаме разговори с кмета и общината в Бургас, защото ако успеят да реализират това съоръжение, което искат, то нещата биха били много интересни. Бургас е голям град, с традиции във волейбола. Но все пак трябва да сме сигурни, че поетият ангажимент ще бъде изпълнен.

Пловдивската зала пък може би не е най-подходящата, предвид отстоянието заради пистата?

- В Пловдив, ако решим там да се приемат мачове, то със сигурност няма да играе българският национален отбор. По простата причина, че няма достатъчно място за всички фенове, които биха го подкрепили. Това се видя от домакинството на младежкия ни тим. А ако ги няма малките трибуни, както е за колоездене, има колони, които пречат на видимостта. Би било не особено приятно за хората, които искат да отидат.

Предвид казаното за Бургас и Пловдив, Русе едни гърди напред ли е при избора ви?

- Ако аз трябваше да взема решението сам, най-вероятно да. Но то се взема от Управителния съвет. Залата в Русе е прекрасна и отговаря на всички изисквания.

Има ли вариант българският отбор да играе в повече от една от тези зали или задължително ще е в един град?

- Не трябва да е задължително, но всеки един треньор би предпочел българският отбор да играе в един град, най-вероятно София. Защото местенето между мачовете нарушава ритъма. Не е задължително, но е силно препоръчително.

Това ли е основната задача, с която ще се занимавате като генерален секретар на федерацията и влязохте ли в същността на поста?

- Все още не съм. Във вторник бях представен пред колектива, в сряда започнах да си организирам работния кът. От понеделник ще започна на пълни обороти. Основната ми задача ще бъде връзката с международните федерации и по-конкретно организацията на световното първенство.

Вие сте и президент на Левски. Може ли да има конфликт на интереси?

- Нямам притеснения от това естество. Ако някой има, не знам как мога да му ги облекча. Моят ресор ще бъде международната дейност и световното първенство. Не мога да преценя къде ще е конфликта с Левски. Ако трябва да се търси конкретна причина, сигурно могат да се намерят 100. Предпочитам да се съсредоточа върху работата, която предстои, а не да мисля за конфликти.

Означава ли това, че Владо Николов се оттегля от треньорската професия или е временно спиране?

- Като ми задавате така въпроса... Докато съм генерален секретар на федерацията, не би било сериозно да се занимавам с треньорство в националните отбори. Така че за момента означава прекратяване на треньорската ми дейност.

Не ви ли се иска де сте треньор?

- Не мога да преценя. Бях треньор за няколко месеца, не особено успешно. Надявам се като ръководител да имам повече успехи.

В живота няма „ако”, но при един медал с младежите, щяхте ли да откажете поста?

- Аз приех да съм генерален секретар преди 4 месеца и трябваше да изкарам европейското първенство, защото този ангажимент го бях поел по-рано. Нямаше как да се вършат двете неща едновременно. Но един медал нямаше да ме откаже от работата, която сега започвам.

Накъде се развива Левски и предвид селекцията, която направихте, може ли да се каже че е фаворит за титлата?

- Не, Левски не е фаворит за титлата. Имаме добър, боеспособен отбор, но клубовете, които са с едни гърди напред, са Добруджа, Нефтохимик и Монтана.

Къде виждате ЦСКА?

- Ако успеят да задържат Вальо Братоев и Ники Николов, ще имат много сериозни предпоставки за победи. Оттам нататък, вече времето ще покаже доколко ще се справят, защото не винаги добри състезатели гарантират добър, шампионски отбор.

ХАРИ ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти