Найден Найденов: Не можем да си правим експерименти с националния отбор в такъв момент

Найден Найденов: Не можем да си правим експерименти с националния отбор в такъв момент

Изминаха няколко дни от края на груповата фаза от Световната волейболна лига, но емоциите около националния отбор не стихват. Момчетата на Пламен Константинов се представиха срванително добре в турнира. Записаха победи над олимпийския шампион Бразилия, световния шампион Полша, действащия носител на титлата в Световната лига Сърбия и Русия. Един мач срещу Бразилия в последния уикенд от надпреварата обаче разбуни духовете във волейболните среди. България излезе с резервите срещу "Селесао" и загуби с 0:3. Загуба, която се оказа решаваща за класирането на финалите в Бразилия. BGvolleyball.com потърси бившият национален селекционер Найден Найденов за коментар по случая. Той даде своята оценка за цялостното представяне на тима и разкри къде са слабостите на волейболистите. Треньорът на Марек Юнион Ивкони говори още за проблемите с Цветан Соколов и Георги Сеганов и не пропусна да даде добрата си оценка за откритието на сезона – Розалин Пенчев.

"На фона на миналогодишното представяне, тази година, на моменти бяхме малко по-убедителни. Отборът имаше възможност да се класира на финалите в Световната лига. За съжаление не успяхме. Вижда се, че момчетата са загубили тази увереност, която имаха преди това. Може би трябва време, за да се възвърне самочувтвието и увереността.
Има доста неща, които трябва да се оправят – сервиса, организацията в защита. Съшо така трябва да се подобри контраатаката и по-трудните топки, които трябва да ги реализираме във важни моменти. Крайните нападатели трябва да придобият увереност, защото те са основните хора, а там на моменти се пропукваме. Без тях няма как да станат нещата.
Умората стана много модерно оправдание напоследък. Стига с тази умора! Тази дума съм я отписал от моя речник. Няма уморени! Както сме ние, така са всички отбори. Всички са играли, всички са в едно и също положение. Умората не е фактор и тази дума въобще не трябва да я споменаваме.
След като наблюдавах отборите в Световната лига, мога да кажа, че всички са на едно ниво. С изключение на французите, които играха през целия турнир на супер високо ниво, останалите бяха равностойни. Не мога да кажа, че Бразилия е била в някаква супер форма или Русия и Полша. Просто може би, ние излизахме по-освободени срещу тези отбори и с по-голяма мотивация. От там нещата се получаваха. Това е една психологическа гледна точка. Когато се изправяха срещу отбори, които трябваше да победят на 100% - Аржентина и Канада, тогава вече се пропукахме.
 
Това, което направи треньорският щаб в мача срещу Бразилия в последния турнир от Световната лига, аз не бих го направил. Трябва да играем във всеки мач на 100%. Видяхме, че Бразилия не е непобедим отбор. Ако бяхме играли срещу тях концентрирано можеше да направим нещо, отколкото срещу играчите на Аржентина, които бяха пред собствена публика и се раздаваха до краен предел. Вариантът да играем срещу Бразилия мобилизирано беше по-добър. Имаше вероятност да ги победим. В този момент, в който този отбор трябва да побеждава и да трупа самочувствие, не можем да си правим такива експерименти. Аз като треньор не бих направил това!
Проблемът при Цецо Соколов е, че той все още не може да вкара в главата си това, че тряба да е лидер. Той трябва да е човекът, който да носи отговорност в тежките моменти. Нищо, че изигра страхотен шампионат в Италия. Явно му трябва още малко време, за да придобие лидерски манталитет, за да поема отговорност, да не губи равновесии и да не играе на амплитуди.
Героги Сеганов също има психологически проблем. Всичко идва от главата. Може би миналата година беше малко по-различна. Той играеше по-спокойно, но сега вдигаме нивото и трябва да се представяме много добре. Трябва да вървим само нагоре. Вече не може да се правят компромиси. Това му се отрази психологически. Това е проблемът. Той игра в Италия, трябваше да е поизраснал малко в това отношение, но явно и на него му трябва време.
Не обичам да правя грандомански изказвания, но Розалин Пенчев се представи добре. Радвам се, че се показа една искрица надежда на тази позиция. Надявам се той да го осъзнае и да продължава да гледа прогресивно над нещата. Да не си помисли, че вече е звезда. Сега играе освободено, не му се търси такава отговорност, каквато трябва да имат по-опитните играчи в отбора. Надявам се да му стане навик, че трябва да е постоянен и на моменти да решава нещата на игрището. Надявам се треньорите и той да разберат, че върви по един хубав път, но трябва постоянство, да разсъждава по правилния начин и да върви градивно. Не бива да се главозамайва и не трябва да се пропуква, когато стане лидер и основен посрещач. Той е една добра искрица и надежда за българския волейбол", коментира Найден Найденов.
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички