Григор Димитров за победите на корта, постоянството и обратния път към върха

Григор Димитров за победите на корта, постоянството и обратния път към върха

Първата ракета на България и №13 в света Григор Димитров даде интервю, в което говори за трудния път обратно към върха, победите на корта, отдадеността си към тениса, целите, които си е поставил за бъдещето и хората, които му помагат да ги осъществи.

"Имаше моменти, в които наистина не можех да събера себе си, да се фокусирам, да тренирам по начина, по който е бил печеливш", призна 25-годишният тенисист пред журналистката Миролюба Бенатова.

"Нямах и треньор за известно време. По средата на миналата година психически беше по-тежко за мен, отколкото физически. Просто изгубих своя път към успеха", заяви още Димитров.

Тръпката към спорта обаче нямало как да изгуби.

"Няма как да се изгуби, ова е нещо, което правя от малък. Много добре се чувствам. Винаги се вълнувам, когато се върна на корта след 3-4 дни почивка. Вече съм в тура 8 години, но всеки път като изляза на корта е много вълнуващо за мен. Усещането е специално. Понякога е много по-специално от самия процес на подготовка", заяви Димитров.

Той призна, че има предстартова треска.

"В началото на годината винаги можеш да усетиш това напрежение, особено в съблекалнята, когато влизаш с всички играчи – никой не казва дума, всеки си върши неговите неща. Дори номер 1,2,3 в света. После всеки си го казва в интервютата. Това ни накара да сме още по-съсредоточени, още по-подготвени. Това е нещо, което търся в играта. Тогава се чувствам по-жив, кара те да се чувстваш по-добър."

"За мен е важно постоянството, отнема много време да започнеш да играеш добър тенис. Всеки има различен път, на всеки му отнема различно време да достигне някаква цел. За мен беше важно да съм добре, да издържам всеки мач, да опростя някои удари. И третото е тактиката. Ти самият я определяш с треньора по начина, по който тренираш за даден мач.”

"Когато нямаш стабилен отбор, е много трудно да бъдеш постоянен. Когато самият аз бях без треньор, не бях постоянен. Отне ми време да намеря правилния човек. Фитнес треньор винаги съм имал, това винаги ме е крепяло, Себастиан винаги е бил до мен, 7-8 години вече. Вече останалите неща, подходящият физиотерапевт, треньор, къде ще тренираш, всички тези неща оказват влияние.. Също и мястото, където тренираш."

Относно новия си треньор Даниел Валверду той сподели, че има много добра химия между тях."Няма магическа пръчица, и преди съм имал добри резултати с други треньори, но с Дани химията ни беше много добра от самото начало. Разбираме се добре, можем да говорим един език, което е добре. Но не трябва да се забравят и последните години, тренировките, фитнес, постоянството, което се е събрало от последните години."

"Когато започнахме с него, всичко беше адски просто. Не сме се замисляли. Гледаме да си вършим програмата. Комуникация. Имаме период, в който искаме изобщо да не се чуваме, което е здравословно за една такава връзка между състезател и треньор."

А относно Нина Венерстрьом, която е негова бивша агентка и го подкрепяше в Мелбърн, Димитров сподели: "Тя беше първата ми агентка, на 14 години започнах с нея. Оценявам приятелите и хората, които са били до мен независимо от това къде съм бил."

Григор отговори и на въпрос защо няма да играе за "Купа Дейвис" и дали съжалява, че не е бил с момчетата от отбора миналата година.

"Няма смисъл да съжалявам за неща, които вече са минали. В момента целите ми са съвсем различни. Имам отбор, с който искаме да направим нещо голямо и трябва да се направят някои жертви. Още имам български паспорт, герба на телефона си. Не виждам какво друго трябва да показвам. Просто си върша моята работа и имам приоритети. Не че не съм достатъчно патриот."

Димитров говори и за отношенията си със своя идол Роджър Федерер, с когото всички го сравняват. С него винаги сме поддържали връзка, дори и с нашия дует, който беше. Първо го оцених като играч, а по-късно и като приятел. Не мога да разкрия съдържанието на смс-а, който ми изпрати след мача с Надал, защото това е нещо много лично. Но знам, че неговите думи са искрени. Винаги съм го имал за идол, винаги гледам неговите мачове. Някой път дори използвам неговите тактики срещу дадени играчи. Наистина беше много приятно."

А дали го боли, че продължават да го сравняват с него? "Много отдавна спря да ме боли ,че ме сравняват с него. Много години съм на тура, доказал съм, че не съм втория Роджър. Няма как да сравняаш човек с 18 титли от Гол шлем с човек, който за втори път е на полуфинал." Бях 17-18 годишен, след няколко мача се чувствах, че съм там (сред най-добрите). Направо не ми се мисли за това. Така са и младите играчи сега, гледам да служа за добър пример."

Още от Тенис

Виж всички