ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Макларън гласува против по-голямата "перка от акула" за 2018

Макларън гласува против по-голямата "перка от акула" за 2018

Макларън се оказа единственият отбор, който гласува против запазване на големия капак на двигателя, известен като "опашка на акула". Това се случи на среща на Стратегическата група във Формула 1 тази седмица. Тимът от Уокинг настоява през следващия сезон да се въведе по-малка версия на въпросния елемент.

От ФИА са привърженици на голямата акулска опашка, защото върху нея ще може да се изписва в по-голям размер номерът на пилота, така че колата да бъде по-лесно разпознаваема за публиката. По принцип имаше консенсус върху подробните правила за 2018, по които отборите вече изграждат дизайна на болидите си, но Макларън на практика наложиха вето на "опашката", защото за промяна трябва да има пълна подкрепа от всички.

Решението на английския тим усложнява нещата за онези отбори, които вече са развили дизайн, включващ по-голям капак на двигателя. Ерик Булие намекна, че Макларън следват собствените си интереси, и в това няма нищо учудващо. Според тях по-малка акулска опашка ще открои повече задното крило.

Някои от отборите вече изразиха негодувание от това развитие на нещата. Изпълнителният директор на Форс Индия Отмар Шафнауер откри противоречие в мотивите на Макларън: "Макларън твърдят, че искат задното крило да се откроява повече, но това няма как да стане, понеже то сега е твърде ниско". Шафнауер добави още, че това е основната причина да не се вижда името на спонсора, а не "акулската опашка". Тя закрива задното крило само при определен ъгъл, но не и фронтално. На практика ниско разположеното задно крило отрязва много голяма зона за спонсорите.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти