ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Нов впечатляващ обрат и 3 години по-късно Григор пак е на 1/4-финал в Монте Карло

Световният номер 5 Григор Димитров трябваше отново да осъществява обрат, за да постигне 11-ата в кариерата си победа в тенис турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло. Българинът срази с 4:6, 6:3, 6:4 за 2 часа и 24 минути игра 40-ия в световната ранглиста, но играещ солидно на клей, Филип Колшрайбер. Така хасковлията стигна за трети път (след 2013 и 2015 година) 1/4-финалите в Княжеството, където ще срещне Давид Гофен, с когото пък са на същата фаза в турнира на двойки като тандем.

Също така за първи път от Истанбул 2016-а Димитров стига до последните осем на клей, а с днешната победа прибави 135 точки към актива си за световната ранглиста, защото миналия сезон отпадна още при първото си препятствие (Ян-Ленард Щруф). Активът на българина е 4770, а при евентуален нов успех срещу Гофен, може да се придвижи на четвърта позиция, в зависимост от представянето и на Марин Чилич.

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна убедително мача със солиден сервис-гейм, печелейки го с първия си ас, като имаше 100-процентова успеваемост на първото си подаване. Колшрайбер бе много стабилен в защитата си от основната линия и въпреки че в неговия сервис-гейм имаше далеч повече разигравания, той успя да изравни - 1:1. Германецът блесна с два перфектни уинъра от бекхенд по правата, а Димитров с първата си двойна грешка се постави в беда при 15-40. Хасковлията след това по крайно невнимателен начин потърси ефектно отиграване от бекхенд на мрежата, когато можеше да действа далеч по-опростено, защото имаше празни 2/3 от корта пред себе си. Той прати топката в аут и подари пробив на 40-ия в света - 1:2.

Димитров сбърка два форхенда в стремежа си да бъде максимално агресивен и да търси дълбочина, после от бекхенд-ретур прати топката в мрежата, а накрая отново от тази страна не намери очертанията и Колшрайбер затвърди брейка - 1:3. Почти без разигравания и проблеми премина третото подаване на българина за 2:3, като първият му сервис продължаваше да бъде на доста добро ниво от 87%.

Димитров направи страхотен бекхенд-уинър по правата, после предизвика две грешки на Колшрайбер с по-агресивна игра от основната линия, за да си заслужи точка за връщане на пробива. При последвалото разиграване обаче той бе прекалено пасивен и пресили форхенд от над метър зад основната линия. Два сбъркани бекхенда след това обаче предадоха гейма на германеца.

Късметът също обърна гръб на Димитров в следващия му сервис-гейм, когато първо филето му попречи да завърши чудесно изградена атака, след това пък Колшрайбер с отчаян форхенд-ретур намери милиметри от линията, а накрая сбъркано воле от бекхенд узакони втория пробив на германеца - 2:5. В осмия гейм (с нови топки) Григор си заслужи точка за пробив със страхотен бекхенд-уинър и последвало елегантно воле на мрежата, а и дълбоките му бекхенд-ретури му осигуряваха добри позиции в разиграванията. Смените на посоката в тях провокираха Колшрайбер да сбърка, пращайки топката в мрежата, което доведе до връщане на единия брейк - 3:5.

Нови грешки от бекхенд и форхенд, а и по-неубедителен първи сервис, доведоха до точка за пробив за германеца, но тя бе отразена след негов бекхенд в аут при ретур на второ подаване. Форхенд-уинър с отскок от средата на корта на Григор и отлично воле на мрежата все пак доведоха резултата до 4:5. Колшрайбер се нуждаеше от два сетбола, но все пак затвори сета в своя полза след 43 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Димитров лесно спечели първия сервис-гейм на 15, а после направи триково отиграване на мрежата с ракета зад гърба си, макар то да не му донесе успех в разиграването. Размените от дъното на корта продължиха да увеличават грешките в актива на българина и Колшрайбер изравни 1:1. Хасковлията с 23-ата си непредизвикана грешка (7 за германеца към този момент) се постави под напрежение при 0-30, а с 24-ата (бекхенд в мрежата) осигури две точки за пробив на съперника си. Първият му сервис съвсем го изостави, а отново грешка от основната линия при форхенд осигури брейк за противника - 1:2.

Отново филето в ключов момент помогна на Колшрайбер, след като Димитров не можа да завърши лесна топка на мрежата, но пък компенсира с бекхенд-уинър по правата. Нищожният процент на вкаран първи сервис на германеца не му пречеше до такава степен, защото той не се ангажираше да бъде агресивен, а просто да изчаква грешка от Григор - тъй като този път такава нямаше, последвалото дълго разиграване логично завърши с печеливш удар от форхенд на българина и връщане на пробива. Затвърждаването бе лесно и Димитров отново поведе в резултата с 3:2.

Германецът най-накрая започна да прави малко повече грешки на свой ред, но хасковлията сбърка бекхенд слайс и не се възползва от първата си точка за пробив, но уинър от форхенд му предостави нов, докато Колшрайбер не спираше просто да се защитава дълбоко зад основната линия. За съжаление обаче 40-ият в света вкара два добри първи сервиса и обърна развоя на гейма, но нов форхенд уинър по правата на Григор доведе до трети дюс. Нова грешка на германеца даде треби брейкбол на Димитров, а той с великолепно контрапие се възползва, за да поведе с 4:2.

За щастие, Колшрайбер направи нови две грешки и световният номер 5 удължи на четири поредицата си от спечелени гейма. Германецът спечели следващото си подаване за 5:3, а филето отново му помогна да получи предимство 0-30, само че Григор го отказа с два форхенд-уинъра - по правата и по обратния диагонал, а впоследствие два невърнати сервиса осигуриха затваряне на сета - 4:6, 6:3 за 86 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Колшрайбер спечели сервис-гейма си, а после и поведе с 0-30, но Григор бързо го отказа с чудесни комбинации и солидно подаване - 1:1. За разлика от предишните сетове, този път сервиращите бяха значително по-убедителни, като Григор с четвъртия си ас направи резултата 2:2.

Страхотна къса, чудесен форхенд-уинър и грешка на противника осигуриха първия в сета брейк-бол в полза на Димитров, но германецът изигра ситуацията майсторски и се спаси с форхенд по диагонала. Изумителен минаващ бекхенд-слайс се превърна в нова възможност за пробив, но българинът сам се закопа с грешка от форхенд в средата на основната линия. Нов уинър от форхенд по обратния диагонал награди Димитров с трети шанс, но Колшрайбер отново се опази, благодарение на убийствения си кик-сервис, който изтласква съперника от корта. Форхенд в аут на българина и ас на Колшрайбер все пак попречиха на световния номер 5 да стигне до брейк - 2:3.

Димитров запази високия процент на първи сервис (80) и в допълнение с два уинъра от форхенд възстанови бързо равенството - 3:3. Българинът направи печеливш удар от форхенд за 15-30, но въпреки слабата успеваемост от първо подаване на Колшрайбер, трудно успяваше да наложи преимущество в разиграванията. Германецът показа класа два пъти и изненада Григор с агресията си, донесла му два форхенд-уинъра, но Димитров с рисков ретур и последвал печеливш удар от форхенд по правата доведоха до втори дюс. Хасковлията обаче не бе докрай агресивен, а редуваше с пасивни отигравания, което му пречеше да се добере до шанс за пробив по-рано. Той все пак го направи след третия дюс и най-накрая се възползва от деветия си брейк-бол - 4:3!

Германецът започна да рискува максимално с ретурите си и това му донесе успех, защото вкара следващия гейм в дюс, а имаше и късмета за втори път да закачи милиметри от линията и дори да стигне с това до брейк-бол. Димитров отрази опасността с чудесна комбинация от къс бекхенд-слайс и форхенд по опразнения корт, а после двамата разиграха още един дюс. В крайна сметка два невърнати сервиса помогнаха на българина да се доближи само на гейм от победата.

Димитров не остави никакво съмнение в превъзходството си и не допусна изненада от сервис, като успешно затвори мача за 2 часа и 23 минути игра - 3:6, 6:3, 6:4!

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички