Може да има само един крал и той се казва Хабиб Нурмагомедов, но... (видео)

Може да има само един крал и името му е Хабиб Нурмагомедов (вече 27-0)! Шампионът в лека категория на UFC от Дагестан спечели със събмишън в четвъртия рунд и защити пояса си срещу суперзвездата на ММА Конър Макгрегър (вече 21-4). Победата на руснака бе безапелационна, но той сам я почерни с действията си след края на спектакъла, след като прескочи оградата на октагона, за да търси физическа саморазправа с хора от антуража на Макгрегър (най-вече Дилън Данис, който го провокира с викове, обиждайки го). На ринга пък хора от екипа на Хабиб атакуваха съвземащия се ирландец и допълнително нажежиха обстановката. Впоследствие трима души бяха арестувани за това действие, но освободени, след като Макгрегър не повдигна обвинения.

 

Самият Хабиб бе лаконичен на пресконференцията и само даде версията си за въргала след края на двубоя.

 

Ето каква санкция грози Нурмагомедов, визата му също е под въпрос!

Така вместо да празнува впечатляващата си победа, Хабиб трябваше да слуша как президентът на UFC Дейна Уайт му се кара и го извежда извън октагона, и то без да му даде шампионския колан. "Ако сложа пояса на кръста ти, хората ще почнат да хвърлят предмети по октагона", каза Уайт, след което Нурмагомедов бе изведен от охраната и наистина бе замерян от ирландски фенове по пътя си към тунела. Така Хабиб не се наслади на интервю на октагона с пояса в ръце, а конференсието обяви сам 27-ата поредна победа на боеца от Дагестан и потвърди четвъртото поражение в кариерата на Макгрегър.

Самият мегадуел се разви както очакваха фенове и специалисти - Хабиб доминираше на земя и по-голямата част от времетраенето на двубоя се проведе именно така, но руснакът впечатли и с боксовите си умения, като особено в началото на втория рунд блесна с дясно кроше, а и след това не се притесняваше да разменя дори удари с лява ръка, нищо че срещу него беше най-известният нокаутьор. В крайна сметка майсторството в тейкдауните на Хабиб наклони везните в негова полза и той бе безапелационен в победата си, като заклещи между ръцете си гърлото на Макгрегър от гръб, принуждавайки ирландеца да се предаде за четвърти път в кариерата си.

В "секси сблъсъка" на UFC 229 Мишел Уотърсън спечели с единодушно съдийско решение срещу Фелис Хериг - 30:26, 29:28, 30:27. В друг вълнуващ подгряващ двубой пък едно от страшилищата в тежка категория Дерик Люис нокаутира от губеща позиция едва 11 секунди преди последния гонг руския си съперник Александър Волков. В лека-тежка категория пък Доминик Рейес доминираше през целия двубой и нокаутира в последните секунди Овинс Сен Прьо. Тони Фъргюсън се завърна триумфално със зрелищен успех срещу Антъни Петис, който бе разкървавен след два рунда и от ъгъла му развяха бялото знаме, тъй като си бе счупил ръката.

 

ПЪРВИ РУНД

 

Конър притисна опонента си от първата секунда и опита ляво кроше и ляв хай кик, след което Хабиб веднага пое към опит за тейкдаун. Макгреър демонстрира завидна защита за около 20 секунди, но Нурмагомедов осъществи тейкдауна и притисна опонента до оградата. Конър опита да контрира с лакти, като успя и да измъкне краката си от хватката на Хабиб, който скоро обаче отново ги заклещи.

Упражнението бе извършено за трети път, като двамата разменяха къси удари с ръце, а руснакът не изглеждаше сякаш може да бъде отблъснат. Конър не можеше да се измъкне, но не понасяше сериозно поражение от ръцете на Хабиб, само че постоянно бе притискан и имаше проблем с ритъма на дишането. Липсата на сериозни удари с ръце бе единственото отрицателно впечатление от атаката на Хабиб, който беше в горна позиция цели 4 минути от рунда.

 

 

ВТОРИ РУНД

 

Страхотно дясно кроше на Хабиб разтърси Макгрегър, който пробва да се защити с дясно коляно (след като се изправи, защото практически бе в нокдаун), но само минута след началото на рунда отново се озова на земята.

Хабиб пробваше триъгълник с ръце, като този път налагаше и с десни крошета от горна позиция противника си. Ляв лакът от Нурмагомедов също видимо разтърси безпомощния на земята Конър, който зае изцяло защитна позиция и изобщо не отвръщаше на каноноадата от Хабиб. Макгрегър направи удар с дясно коляно против правилата, а Нурмагомедов опита да задуши съперника си, но ирландецът се изправи при 32 секунди оставащи до гонга. Конър остана притиснат до оградата, но все пак оцеля до 1-минутната почивка, като от ъгъла му третираха подутина под лявото око.

 

 

ТРЕТИ РУНД

 

Двамата започнаха с опити за размени на крошета от стойка, като Макгрегър започна да търси и тялото, както беше в битката с Чад Мендес, когато също изчака два рунда, преди да почне с такива атаки. Хабиб изчака 1:30 боксиране, преди да пробва първи тейкдаун, но неуспешно. Конър отново получи дясна ръка в лицето си, но доста добре се справяше със защитата и оставаше на краката си. Размените дори на леви прави продължиха, което впечатляваше фенове и специалисти, защото Хабиб никога не е бил знаменит с битката си от стойка, особено правейки го срещу най-добрия нокаутьор в дивизията. Третият опит за тейкдаун от руснака бе успешен, но само за секунда, като от 65-ата секунда до края на рунда Нурмагомедов просто бе притиснал гърба на противника до оградата, но така и не се стигна до нещо сериозно. Макгрегър държеше против правилата лявата ръкавица на Хабиб и му пречеше по този начин (безнаказано) да опита да хване крака му.

ЧЕТВЪРТИ РУНД

 

Двамата започнаха с размяна на по едно ляво кроше, като Конър опитваше и лоу кикове, преди Хабиб да направи тейкдаун след една минута на ринга. Главата на Макгрегър бе притисната до дясната му ръка, но ирландецът успя да се измъкне и впоследствие да заеме позиция "костенурка".

Хабиб почна да го налага по лицето с лявата си ръка, след което го заклещи с душене от гръб и след около 5 секунди се случи логичното и Конър се предаде! Руснакът пощуря след победата си и прескочи оградата, за да се сбие с хора от публиката, а пък хора от щаба му почнаха да се налагат с антуража на Макгрегър. Така най-дългоочакваният ММА дуел не разочарова откъм екшън в октагона, но сцените след страхотната победа определено почерниха събитието.

 

Schaub

Още от Бойни спортове

Виж всички