България може да се гордее със своя №1 - Гошо Петков подобри 80-годишен европейски рекорд

България може да се гордее със своя №1 - Гошо Петков подобри 80-годишен европейски рекорд

Ветеранът Георги Петков ще пази за България в гостуването на Кипър от Лигата на нациите, което автоматично го изстрелва на върха в престижна класация. Днес стражът на Славия става най-възрастният вратар в Европа, пазил в официален мач на национален отбор. До момента №1 бе легендарният вратар на Ливърпул и Северна Ирландия Елиша Скот, който записва своя рекорд през 30-те години на миналия век, когато е на 42 години и 200 дни.

Петков обаче го измества от върха, тъй като е на 42 години и 253 дни.

До момента българският рекорд пък се държеше от друг вратар – Христо Христов - Бараката. Легендарният страж на Пирин (Благоевград) пази на 37 години, 6 месеца и 2 дни. Това се случва на 28 май 1981-а в световна квалификация срещу Австрия (0:2), играна във Виена.

Първото място в световен мащаб за най-възрастен вратар в официален мач на национални отбори държи Есам Ел Хадари от Египет, който направи рекорда на световното първенство в Русия. Той пази на вратата на "фараоните" на 45 години и 161 дни. След него е колумбиецът Фарид Мондрагон от Мондиал 2014, когато бе на 43 години и 3 дни. Тройката се допълва от Георги Петков.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти