ФИФА призова федерациите да не санкционират футболисти за прояви на солидарност с Джордж Флойд

ФИФА призова федерациите да не санкционират футболисти за прояви на солидарност с Джордж Флойд

Световната федерация по футбол (ФИФА) призова организаторите на футболните първенства- лиги и местни федерации да проявят ''здрав разум'' и да не санкционират футболисти, които демонстрират солидарност с убития чернокож гражданин в Минесота Джордж Флойд. Той почина след задушаване при упражнено сериозно насилие от страна на полицията при арест.

Признанието от страна на FIFA на "дълбочината на чувството" за смъртта на Флойд се появи в рядко срещано и изненадващо изявление, в което се казва как най-популярният спорт трябва да покаже гъвкавост и да не прилага законите на футбола за тези, които имат определено мнение по въпроса.

По принцип във футбола всякакви политически послания са строго забранени и водят до наказания, както за играчите, така и за клубовете. Но през уикенда в Германия много футболисти използваха възможността да изразят солидарността си с чернокожия, който намери смъртта си при полицейска акция. Германският футболен съюз заяви вчера, че ще преценява дали да налага наказания заради подобни прояви на солидарност от играчите.

"ФИФА напълно разбира дълбочината на настроенията и опасенията, изразени от много футболисти в светлината на трагичните обстоятелства по случая с Джордж Флойд, се казва в изявлението на централата пред АП. Прилагането на правилата на играта е оставено за усмотрение на самите федерации, но те трябва да проявят здрав разум в контекста на събитията".

Крилото на Борусия (Дортмунд) Джейдън Санчо, който е един от най-интересните и перспективни футболисти в Бундеслигата, беше сред хората, които изразиха солидарност. Той свали фланелката си и отдолу се видя друга с надпис Справедливост за Джордж Флойд, което му костваше жълт картон. Съотборникът му Ашраф Хакими също показа такъв надпис, но не беше наказан с картон, тъй като само вдигна фланелката над главата си без да я сваля.

Американецът Уестън Маккени пък сложи върху фланелката на Шалке лента с ръкописен надпис Справедливост за Джордж. Райнер Кох- вицепрезидент на Германския футболен съюз, потвърди мнението си, че играта трябва да остане без политически окраски, без значение за какво става дума и изрази съжалението си за трлагедията в чисто човешки план. Протестите в САЩ донесоха много разрушения и постоянна ескалация на напрежението в последните дни.

Още от Футбол свят

Виж всички