Гледай на живо

ЦСКА - София спечели дербито с Левски с 2:1 след обрат и по-добра игра

Челси стана поредният клуб, изразил подкрепата си към случващото се в САЩ

Челси стана поредният клуб, изразил подкрепата си към случващото се в САЩ

Играчите на Челси са поредните, които подкрепиха протестите в САЩ след смъртта на Джордж Флойд от миналата седмица. Футболистите и щаба на отбора застанаха на колене по време на своята тренировка, като формираха буквата "Н", с която започва английската дума "humans", преведена на български "хора". По този начин лондончани показаха позицията си против расизма.

Капитанът на отбора Сесар Аспиликуета, който е един от инициаторите за тази идея, заяви пред клубния сайт какво е посланието, което искат да отправят играчите на Челси: "Това е нещо, чрез което искаме да изразим позицията си, че живеем в свят, който искаме да подобрим в бъдеще, да бъдем по-добри, с повече любов, без омраза. Наскоро видяхме резултатите от расизма и виждаме с всеки един изминал ден, че този вид омраза трябва да бъде изкоренена от обществото и ние искаме да имаме своята роля в това. Много сме горди, че сме част от Челси и предприемаме действия, като участваме във всякакви кампании. Искаме да опитаме да помогнем по всякакъв начин, по който можем. Това е част от нашите ценности и ние приемаме всичко много сериозно", коментира капитанът.

Ливърпул коленичи в памет на Джордж Флойд
Ливърпул коленичи в памет на Джордж Флойд

Аспиликуета призна, че играчите следят внимателно новините през последните дни и реакцията в световен мащаб на събитията този път е доказателство за решимостта на хората по целия свят да застанат рамо до рамо пред несправедливостта.

Вчера футболистите на Ливърпул също отдадоха почит на починалия Джордж Флойд, като застанаха на колене по време на тренировка. Отборът показа позицията си срещу расизма и подкрепи протестите в САЩ.

ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ

Още от Футбол свят

Виж всички