ВАР да не разглежда засади, призова популярен бивш рефер

ВАР да не разглежда засади, призова популярен бивш рефер
Гуардиола: ВАР е огромна бъркотия
Гуардиола: ВАР е огромна бъркотия

Един от емблематичните съдии в английския футбол от последното десетилетие - Марк Клатенбърг, също има какво да каже по темата с ВАР. Бившият рефер призова за промяна, според която видеотехнологията да не разглежда положенията за засада, а само за други нарушения на правилника.

Ето какво пише Клатенбърг в коментарната си рубрика за Daily Mail:
“Смятам, че е време да премахнем засадите от нещата, които ВАР разглежда. Вълнението и духът на самата игра са заплашени от това да бъдат затрити от прецизността на ВАР технологията, когато става дума за засада. Защо тогава да не се върнем към старата практика да се доверяваме само на страничните рефери?

През изминалия уикенд Уулвърхамптън, Кристъл Палас, Брайтън и Норич си бяха помислили, че са реализирали редовни попадения, но те после не бяха зачетени заради незначителни засади - били те заради един пръст или рамо.

По принцип не подкрепям промяна на правилото за засадата. Значи или приемаме, че засадата ще бъде въпрос на факт - каквато по принцип си е - и съответно свикваме, че ще има такива отсъждания въз основа на няколко сантиметра, или оставяме това да бъде решавано само от съдиите на терена и се съгласяваме, че те ще допускат грешки.

Последното ще означава, че повече няма да дискутираме дали има засада заради нечие рамо. Така ще позволим на играчите и феновете да празнуват спокойно, без да се страхуват, че попадението ще бъде отменено заради тънка засада. Няма как с ВАР да имаме някаква грешка при засадите.

В същото време добър пример за ползата от ВАР е признаването на гола на Ливърпул срещу Уулвс. Тогава главният съдия Антъни Тейлър предположи, че Адам Лалана използва ръка преди паса към Садио Мане, но повторенията ясно показаха, че халфът използва рамото си.

Още от Футбол свят

Виж всички