Volkswagen Touareg – премини на следващото ниво

Volkswagen Touareg – премини на следващото ниво

Понякога идва моментът, в който, за да продължиш да се развиваш, трябва да оставиш всичко зад гърба си и да започнеш отначало. Историята на Touareg е вече на близо две десетилетия и всички помним как първото и второто поколение на модела изживяха успешни години на пазара. Volkswagen обаче решиха стратегически, че е време да минат на следващото ниво, вместо само да надграждат на сигурно. Така създадоха третото поколение на Touareg със задачата той да е флагманът и да покаже на хората посоката, по която ще поеме в бъдеще германският концерн.

И така огромният технологичен скок е във всеки аспект при новия Touareg. Размерите му също са по-големи в сравнение с предишното поколение. За да се подобри ефективността обаче, общата му маса е намалена благодарение на използвания много повече алуминий. В резултат на тези усилия теглото на новия Touareg е намалено с цели 106 килограма.

Водещите технологии са навсякъде в новия флагман на Volkswagen, но за тях след малко, защото първото нещо, което виждаш, когато се приближаваш към паркирания Touareg, е, че той е станал част от клуба на луксозните SUV-ове. Нивото е вдигнато повече от всякога и визуалните промени започват от агресивния и самоуверен дизайн, който придава на модела луксозно излъчване.

ИНТЕРИОР

В интериора избраните естествени материали, като кожа "Vienna" с контрастен шев или опционалният кожен салон "Savona", изобилие от алуминий и елементи в купето от прекрасно обработено дърво, внасят нужната доза класа, толкова важна за клиентите в луксозния сегмент. Веднъж настанили се в интериора, технологиите започват да се грижат за вас. Всичко се дирижира от дигиталния кокпит Innovision Cockpit, който Volkswagen интегрира за първи път точно в Touareg, за да покажат колко важен за тях е моделът. Всичко в интериора ти дава усещане за високотехнологичен, комфортен и просторен офис, в който със стил да вършиш работата си или да се отдадеш на дълги пътувания.

ТЕХНОЛОГИИ

Innovision Cockpit реално заема дължината на почти цялото табло. Започва от 12-инчовия дигитален дисплей, който заменя конвенционалното приборно табло зад волана, и плавно прелива към още по-големия 15-инчов централен TFT-тъчскрийн дисплей. Той е обърнат под лек ъгъл към водача за максимално улеснение при предаване на информацията.

През инфотейнмънт системата водачът може да управлява напълно интуитивно всичко, което води до драстично намаляване използването на досадните бутони от миналото. Така всички функции са обединени като в модерен смартфон и през тъчскрийн екрана се командват повечето информационни, комуникационни, мултимедийни и комфортни функции в автомобила.

СЪРЦЕТО НА TOUAREG

В България Touareg се предлага с два V6 дизелови двигателя с 3 литра работен обем и един четирилитров V8. Първият разполага с мощност от 231 к.с. и максимален въртящ момент от 500 Нм. Втората версия е по-мощна и динамична, разполага с 286 к.с. и висок въртящ момент от 600 Нм. И двете версии впечатляват със среден разход от 7.9 л на 100 км пробег. Високата ефективност осигурява на големия SUV възможност за теглене на прикачен товар с маса до 3.5 тона.

Топ версията впечатлява с 4.0-литров V8 турбодизелов двигател с мощност от 421 к.с. и брутален въртящ момент от 900 Нм. Бензиновият избор пада на V6 с 340 к.с. и 450 Нм. По-късно към гамата на новия Touareg ще се присъедини и Plug-In хибрид с обща мощност от 367 к.с.

СТИГНИ НАВСЯКЪДЕ С ВИСОКА 4MOTION ПРОХОДИМОСТ

В третата си генерация Touareg залага на усъвършенствана 4MOTION система за постоянно задвижване на четирите колела. С нея той може да ви преведе и извън пътя през силно пресечени терени. Самоблокиращият централен диференциал с асиметрично динамично разпределение предава въртящия момент и към двата моста. До 70% могат да бъдат предадени към предния мост, а към задния мост – до 80%.

Новото поколение на пневматичното 4-Corner окачване подобрява значително комфорта, но също така има сериозен принос за справянето с трудни терени и намаляване на аеродинамичното съпротивление. То работи при нива на клиренса "Normal", "Comfort" и "Offroad", което при особено тежки терени може да увеличи клиренса с общо 70 мм. При скорост на движение над 120 км/ч пневматичното окачване автоматично снижава с 15 до 25 мм новия Touareg с цел оптимизиране на аеродинамичните показатели и пътното поведение на автомобила. Значително улеснение при товарене и разтоварване предлага функцията за снижаване нивото на багажника с 40 мм.

Едно от големите предимства на новия Touareg е технологията за завиване на всички колела. В зависимост от ситуацията задните колела завиват и така моделът се превръща в един от най-маневрените SUV-ове в своя сегмент. Системата работи при два основни режима на работа: при скорост до 37 км/ч задните колела завиват в посока, обратна спрямо тази на предните. По този начин значително се подобряват повратливостта и маневреността. Когато скоростта на движение надвиши 37 км/ч, колелата на задния мост започват да завиват успоредно с тези на предния мост. По този начин пътното поведение при високи скорости става по-стабилно, особено при резки маневри.

СИГУРНОСТТА Е ПО-ВАЖНА ОТ ВСИЧКО

Новият Touareg е един от най-сигурните и комфортни автомобили в своя клас и за това допринасят новите системи за подпомагане на водача. "Асистентът за задръстване" с включен "Асистент за стеснени пътни участъци" дава възможност за частично автономно придвижване. За първи път в модел на Volkswagen се предлага и асистент за нощно виждане "Nightvision".

ОБРЕЧЕН НА УСПЕХ

Новият Volkswagen Touareg премина на следващото ниво и започна да печели нови клиенти, търсещи автомобили от луксозния клас. С по-добрите ценови предложения от преките си конкуренти и предлаганите последни технологии, комфорт, качествени материали и ефективни двигатели Touareg е обречен на успех.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти