Селекционерът на младежите Александър Димитров: Мачът с Естония щеше да ни даде повече самочувствие

Селекционерът на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров заяви пред Sportal.bg, че съжалява изключително много за отложения мач с Естония от квалификациите за европейското първенство. Тази среща трябваше да се играе в края на март. 


"Бяхме много подготвени. Този мач ни трябваше. Ние сме с една среща по-малко от Русия, а евентуалната победа, в която аз не се съмнявах, щеше да ни доближи до Русия само на 3 точки. Промениха датата за юни, но и този вариант отпадна. Щеше да е добре за самочувствието ни преди да влезнем във важните мачове през септември, ако въобще се състоят, но ние мислим позитивно. Тогава играем с Русия и Сърбия", заяви треньорът на младежите. 

Специалистът използва сегашната ситуация за допълнително усъвършенстване. Той спомена, че гледа много мачове, като дори се е насочил и към срещи от преди 5 години.
 
"Върнах се чак на европейското първенство, което се проведе в България, а сегашните играчи в отбора тогава бяха на 17 години. Забелязах някои неща, където е можело да се даде повече. Сегашното време е хубаво за нашето усъвършенстване, самооценка и развитие. В момента подготвям и лекция за израелски колеж, която трябва да изнасям в петък", каза Александър Димитров. 

Селекционерът на младежките национали заяви още, че съжалява за някои пропуснати шансове в изиграните мачове до момента. След 5 срещи България има 2 победи, 2 равенства и 1 поражение, а головата разлика е 7 отбелязани гола и само 1 допуснат. 

"Категорично надиграхме Латвия. Създадохме много положения, но за това ще цитирам Алекс Фъргюсън, който казва: "За успеха - на един треньор му трябва много труд, добра селекция и ... късмет".  Мачът със Сърбия, в който ни беше единствената загуба, ни липсваше този късмет. Това бяха срещите, в които изпуснахме точки. Представете си, ако бяхме победили Латвия, а и не заслужавахме да загубим от Сърбия. Сам си напревете преценката с колко точки щяхме да сме. Много съжаляваме за това нещо. Гледах и анализирах. Не търся вината в никой. Само в липсата на късмет", обобщи Димитров. 

Футболният специалист заяви, че на момчетата от отбора им е доста трудно в момента, но всички стриктно изпълняват програмите, които са подготвени от клубовете им. Съжалява обаче, че в домашни условия упражненията никога не са достатъчни и се надява всички да са живи и здрави.
Той допълни, че в момента УЕФА разработва няколко варианта за завършването на квалификациите и че опция за отлагането или отмяната на европейското, поне на този етап, не съществува. На футболистите, които могат да излязат от възрастовото ограничение, заради протакането на мачовете, ще бъде позволено да изиграят всички срещи.
На финала на разговора Александър Димитров отправи пожелание и апел към читателите на Sportal.bg.

"Пожелавам здраве и търпение на вашите читатели и да бъдат дисциплинирани, за да може да отмине по-бързо тази тиха война, която водим всички ние", завърши Александър Димитров.

Милен Пейчев

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти