Пламен Константинов: При нас е по-вероятно да те изяде мечка, отколкото да се заразиш с коронавирус

Пламен Константинов: При нас е по-вероятно да те изяде мечка, отколкото да се заразиш с коронавирус
В края на миналата седмица Пламен Константинов се превърна в първия български треньор, който печели титлата на Русия начело на отбор. Неговият Локомотив Новосибирск бе провъзгласен за шампион, след като Суперлигата бе спряна. Гибона говори по тази тема, както и за ситуацията в страната, за предаването „На кафе“ по Нова телевизия.
Пламен Константинов изведе Локомотив (Новосибирск) до шампионската титла на Русия
Пламен Константинов изведе Локомотив (Новосибирск) до шампионската титла на Русия

За титлата в Русия

Истината е, че очаквахме по различен начин да завърши първенството. Готвихме се да сме домакини на финалите, но за съжаление ситуацията е такава, че един от състезателите на противников отбор се разболя и федерацията беше принудена да спре първенството преди последните четири мача от финалната част. Така се взе решение шампионът да се определи от редовния сезон, който се бе изиграл напълно.

Кризата, спортът и олимпиадата

Константинов: Планирам да се прибера в България, но може би с ферибота Варна - Иличовск
Константинов: Планирам да се прибера в България, но може би с ферибота Варна - Иличовск

За спорт и култура се отделят средства, когато има излишък и когато икономиката върви добре. Свързано е с финансиране от спонсори. Когато има проблеми, едни от най-засегнатите сектори са спортът и култура. Очаквам следващите две години да са проблематични. Не виждам добра страна в случващото се покрай олимпиадата. Организаторите ще претърпят загуби. Спортистите няма как да се подготвят по-добре, защото това е целенасочен тренировъчен процес. Промяната на датите не може да е позитивна, но с оглед на ситуацията и неяснотата какво ще се случва в следващите месеци това бе логично решение. Олимпиадата трябва да има приходи от зрители и туристи и в тази ситуация едва ли някой ще тръгне да посещава рисков район като Азия. Смятам, че бе логично това решение. Крайната инициатива дойде от техния премиер, така че не се е случило под натиск. Те самите възприемат това.

Тениските „Не съм ви приятелка, а треньор“

Не знам дали са си взели, на мен ми подариха. Оказа се, че нашият маркетингов отдел бързо е реагирал на ситуацията. На следващия мач, когато се прибрахме у дома, в нашата зала продаваха вече такива фланелки. В интерес на истината, много често състезателите се обиждат, когато са критикувани. Но в тази ситуация ставаше въпрос за поставени тактически неща, които конкретният състезател не изпълни още при излизането. Естествено, след това той се обиди. Когато критикуваш – те се обиждат. Аз не съм им приятелка, да им казвам само хубавите неща и да им обяснявам само колко са красиви, мили и невероятни. Моята работа е да ги критикувам и да поправям грешките, които виждам в играта.

Случващото се в Новосибирск

При нас все още е по-вероятно да те изяде мечка, отколкото да се заразиш с коронавирус. Тук има един официален позитивен случай. Моето обяснение е логическо, без да съм вирусолог. Първото е, че няма поток от туристи, поне при нас. Второто е свързано с климата. Вирусите по принцип трудно оцеляват на слънце и в сух студ. Тук е точно така – сух климат и това може би е най-неблагоприятна среда за разпространение на вируси. Сигурно със закъснение ще дойде заразата, със затопляне на времето ще се стопят снеговете и ще се покачи влажността, което ще доведе и до покачване на процента със заразени. За град, който е трети по население в Русия с 1,6 милиона, е малко нелогично да е само един заразен.

Русия и кризата

За първи път въвеждат нещо като полукарантина. Въведоха една седмица неработна освен другите мерки, които се предприемат на регионално ниво, защото ситуацията е коренно различна в Москва и по-отдалечените райони. Затова и местните власти имат определени правомощия дали да въвеждат по-строги мерки с оглед ситуацията на място. Москва и Санкт Петербург са причината за по-строгите мерки и ще се види след седмица как се развива епидемията. За да е некотролируема заразата трябва има аритметична прогресия 4, 8, 16. Превенцията е по-важна в момента. Ситуацията е еднаква навсякъде по отношение на икономиката. Разликата е доколко държавите са зависими от определени ресурси. Тяхната икономика е силно зависима от износа на горива. С оглед на ситуацията в света, отмяната на полети, спада на потребление на горива, това се отразява и на пазара тук. Допълнително не се договориха във Виена и цените на петрола се сринаха драстично, което, естествено, се отразява тук. Рублата скочи спрямо еврото и долара. Комфортната цена на петрола за Русия е около 55-60 долара за барел. Минималната, за да няма корекции в бюджета, е около 40 долара. При цена около 25 долара икономиката тук трябва да се субсидира от резерва и сигурно ще преразгледат бюджета. Но Русия има резерв, по информация от тяхното министерство на финансите, да поддържа в продължение на 10 години икономиката при тази цена на горивото.

Медицината в Русия

Тук се работи за намиране на ваксина, за конкретизиране какви препарати действат на този вирус и с какво трябва да се лекува. В Новосибирск е една от двете лаборатории в света, другата е в САЩ, в която се съхраняват всички щамове на всички известни вируси, които някога са се появявали. Тук има много силен екип и те ще бъдат евентуално в основата на разработване на тази ваксина.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти