Станимира Петрова: Бяхме в един хотел с турците, нямаме боксьори със симптоми

Станимира Петрова: Бяхме в един хотел с турците, нямаме боксьори със симптоми
Боксьорката ни Станимира Петрова коментира пред bTV новината, че двама турски състезатели и треньорът им са дали положителни проби за коронавирус след олимпийската квалификация в Лондон, в която взеха участие близо 20 наши състезатели и треньори.

Петрова сподели, че отборът ни е бил настанен в един хотел с този на южните ни съседи, но нямаме боксьор със симптоми на COVID-19. Всички 11 български състезатели и треньорският щаб са в 14-дневна самоизолация.

"Току-що разбрах, че има 3 положителни проби в турския национален отбор. Преди два дни говорих с треньорите, които са говорили с турския щаб и поддържат някаква връзка. Тогава казаха за един боксьор и един треньор, но явно те вече са трима. Прочетох, че има други със симптоми от други държави. 

Ние лично бяхме в един хотел с турския национален отбор. Дори рано сутрин, когато чакахме автобусите да ни откарат към летище "Хийтроу" в Лондон. Заедно с целия турски национален отбор чакахме в едно фоайе.


Радвам се, че нямам симптоми. Надявам се да съм здрава и да нямам здравословни проблеми. Не съм чула някой от българския национален отбор да не се чувства добре. След като пристигнахме в България, първо ни отделиха от целия полет встрани, за да изчакаме преминаването на другия полет. Не искаха въобще да се събират големи групи от хора. Премериха ни температурата, попълнихме декларации, в които сме запознати с 14-дневната карантина. Дадоха ни листове, в които пише какви симптоми трябва да следим, и, ако евентуално имаме някои от тези симптоми – било то температура, кашлица, треска – всякакви симптоми, свързани с грип и настинка, трябва да се обадим на личния лекар.

В Англия аз през цялото време се чудех защо няма никакви мерки. До последно изобщо не бях сигурна дали ще заминавам и дали ще се проведе квалификацията. През цялата подготовка бях нащрек. След като видях, че на Азиатските игри, които трябваше да бъдат в Ухан, но заради епидемията ги преместиха в Грузия, участва и китайският отбор, прецених, че проблемът явно не е толкова голям.

Ние заминахме, отидохме там, четяме по новините, слушахме постоянно, че има нови заразени случаи. Когато обаче излезеш навън, не можеш да разбереш, че има някакъв проблем и някаква епидемия. Нито имаше хора с маски (може би на 20 човека имаше един с маска), нито имаше спрени полети, затворени магазини.

Нашият хотел беше точно до един шопинг център в Стратфорд, където всичко работеше. Нямаше никакъв проблем да се разхождаш вътре и да пазаруваш. Единствената мярка, която бяха взели, беше, че има дезинфектант – във всяка една тоалетна, в която влезеш, във всеки един ресторант. В онзи период англичаните единствено ни съветваха да си мием ръцете по-често. Добре сме и се надявам да сме добре", коментира Петрова.

Надпреварата в британската столица започна по план на 14 март, въпреки че по същото време вече бяха отложени всички значими спортни прояви в Европа. В крайна сметка организаторите прекратиха квалификацията на 16 март.

 

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти