Турски боксьори с COVID-19 след участие в турнир с 11 българи

Турски боксьори с COVID-19 след участие в турнир с 11 българи

Федерация по бокс на Турция съобщи, че нейни състезатели са болни от коронавируса COVID-19, след като са се заразили по време на европейската олимпийска квалификация в Лондон по-рано този месец.

"Докато целият свят вземаше различни мерки за справяне с коронавируса, британските власти и МОК разрешиха провеждането на турнира, макар и почти всички други спортове по време вече да бяха спрени", заяви президентът на федерацията Еюп Гьозгеч, цитиран от "Гардиън".

"Това бе безотговорно решение. В разултат, за съжаление, трима от нашите представители сега са болни", каза още Гьозгеч.

От федерацията посочиха, че болни са боксьорът Серхат Гюлер (кат. до 75 кг), треньорът Сейфулах Дюмлюпънар, както и трети човек, чието име не се съобщава. Пробите на други двама, показали симптоми на заболяването, се очакват все още.

На турнира в Лондон участваха около 350 атлети от 40 държави, а състезанието бе спряно след третия си ден (16 март) заради увеличаващите се случаи на заболели.

"Всички болни се лекуват и за щастие засега са в добро състояние", каза Гьозгеч и добави, че ще поиска финансова компенсация за случилото се.

"Това е катастрофален резултат от безотговорното поведение на организаторите от МОК. Те не взеха под внимание здравето на хората и това доведе до ужасяващата организация на това събитие", коментира още президентът на турската федерация.

Малко преди прекратяването на турнира Даниел Асенов загуби по точки от Батухан Чъфчъ в единствения мач в Лондон на български представител срещу турски състезател. Останалите ни представители бяха Стойка Кръстева (51 кг), Станимира Петрова (57), Аслъхан Мехмедова (60), Мелис Йонузова (69), Боян Асенов (56), Кирил Русинов (63), Симеон Чамов (75), Благой Найденов (81), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91). Всички те са в 14-дневна домашна карантина, която започна след прибирането им у нас на 17 март.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти