МОК трябва да потърси диалог със спортистите преди да реши за Олимпиадата

МОК трябва да потърси диалог със спортистите преди да реши за Олимпиадата

Международният олимпийски комитет (МОК) е необходимо да преразгледа плановете си за провеждане на Олимпиадата в Токио по време на пандемията от коронавирус и да потърси диалог със самите спортисти, съобщи Световната асоциация на състезателите (WPA) в събота.

Грипоподобният вирус, който тръгна от Китай през декември миналата година, до момента е поразил над 274 хиляди души в световен мащаб и стана причина за повече от 11 хиляди смъртни случая. Непрекъснатото му разрастване в последните месеци напълно спря и световния спорт.

За момента МОК и Организационният комитет на Токио 2020 настояват планираното за периода 24 юли - 9 август събитие да се проведе по план. Но пък изпълнителният директор на WPA Брендън Шваб заяви, че при всички случаи трябва да се проведат и консултации с повече спортисти, преди да взема подобно решение.

"Със свят в пандемия провеждането на грандиозни спортни събития, включително Олимпийските игри, изисква задълбочен анализ и по-широки консултации, отколкото се правят сега. Включително спортисти и техните представители трябва да имат думата", се в изявление на шефа.

"МОК трябва да увеличи диалога си с всички засегнати страни и да мине отвъд спонсорите и правителствата. Нека не забравяме, че федерациите, спортистите, техните представители, са най-застрашени", допълва той. Към момента надеждите на хиляди олимпийски спортисти да се класират са поставени под въпрос, тъй като всички квалификации за спечелване на квоти за отделните дисциплини са отложени или отменени.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти