Десетки хиляди се стекоха да видят олимпийския огън в Япония

Десетки хиляди се стекоха да видят олимпийския огън в Япония

Над 55 хиляди души се стекоха да видят олимпийския огън в Сендай, въпреки притесненията от пандемията от коронавирус, съобщава ДПА.

Факелът пристигна вчера в префектурата Мияги и днес беше показан на гарата в столицата на японския административен район. Властите в Сендай предупредиха да се избягва масовото струпване на хора с цел превенция на разпространението на COVID-19, но това не спря множеството.

Под надслова "Flame of Recovery" ("Огън на възстановяването") олимпийският огън е на неофициална обиколка в североизточна Япония, която беше опустошена от земетресение и цунами през март 2011 година и предизвика голяма авария в атомната електроцентрала във Фукушима и сериозно радиоактивно замърсяване в региона. След бедствието в префектурите Мияги, Иуате и Фукушима около 18500 души загинаха или изчезнаха безследно.

Щафетата с олимпийският огън в Япония ще стартира официално на 26 март във Фукушима и ще премине през всичките 47 префектури на страната до 24 юли, когато Игрите трябва да бъдат открити в Токио.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти