Танко Дяков от Чикаго: Тук хората ме знаят заради Черно море

Танко Дяков от Чикаго: Тук хората ме знаят заради Черно море

Преди 5 години централният защитник Танко Дяков, който се подвизава у нас в доста тимове, сред които Черно море, Локо Пд, Славия, Берое, замина със семейството си за САЩ. Там той има малка строителна компания. Успоредно с работата, Дяков играе за аматьорския Левски Чикаго, както и в други отбори в съботно-неделна лига за разнообразие.

 
 „Продължавам в събота и неделя да се разнообразявам в Щатите с футбол. Събираме се с приятели, играя и в други отбори, но няма нищо професионално, просто за разнообразие. Вече пета година сме със семейството ми тук, след като спечелихме зелена карта. В Чикаго сме. Тук сме се устроили. Имам си моя малка строителна компания. Нямам достатъчно време, ангажиран съм. Трябва денонощието да се промени на 36 часа, че времето ми идва късичко напоследък. „Хвърча” постоянnо. Ставам рано сутрин и се прибирам късно вечер. Няма как”, разказва Танко Дяков за "Дарик".
 „Тук в Чикаго българите са много. Тук си е малката България. Може да намериш всичко, което ти липсва в България, както и всичко, заради което си се махнал от родината....
„Черно море си ми е на сърцето. Там са ми най-хубавите години. За този тим съм играл и със счупен нос, и с аркади, и травми само за отбора. Хората ме познаваха заради Черно море. Всички ме свързаха с този отбор и до ден днешен има такива, които си мислят, че съм юноша на Черно море.

 Запитан за мерките в Чикаго покрай коронавируса, Дяков сподели:

„Сега се поуспокоиха малко нещата. Първите дни тук беше паника. Затваряха се ресторанти, училища, магазини. Хората се презапасяват. Вчера бях магазина и пак нямаше тоалетна хартия. Хляб има, вода има, месо има, тоалетна хартия не. Сложили са ограничения да се вземат само по две.

"Сега се поуспокоиха нещата. Някои места, където има по-голямо струпване на хора, пак са затворени за следващите 2 седмици. Хората свикнаха с тази карантина. Трябва да има отговорност. Аз съм много позитивен. При мен паника няма. Моята жена повече чете, гледа. А колкото повече четеш, почват едни конспирации, едно чудо. Аз самият се опитвам всяка сутрин да си „ъпдейтвам” информацията. Тук казват, че уж започват да намират някакви ваксини, но докато не се случи, не вярвам. И аз имам родители, притеснявам се за тях. Дано по-бързо се създаде ваксина. Хората тук в Щатите са по-възпитани. Като им се каже нещо, се съобразяват, докато ние в България сме по-корави глави”.
СНИМКА: Fakti.bg

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти