Гледай на живо

Берое излъга Септември и започна с победа новия сезон - на живо след 0:1 в София

Грозданов и Сора отказаха мач срещу отбора на Христо Златанов заради волейболист с температура

Грозданов и Сора отказаха мач срещу отбора на Христо Златанов заради волейболист с температура

Българският волейболист Бранимир Грозданов и неговият Глобо Банка Пополаре дел Фрузинате (Сора) отказаха да излязат за мача си от редовния 23-ия кръг на италианската Суперлига срещу тима на Газ Сейлс (Пиаченца) вчера. Причината е съмнения за болен волейболист с коронавирус COVID-19 в състава на Пиаченца.

Става дума за либерото на "червено-белите вълци" Фабио Фанули, който в събота вечерта (7 март) е показал грипоподобни симптоми и е имал висока температура (37.8 градуса). Играчът обаче не е показал определени признаци и/или симптоми свързани с коронавируса, но въпреки това е бил изпратен под домашна карантина, докато се изясни състоянието му.

Въпреки това, от Сора са отпътували за мача в Пиаченца и са пристигнали пред залата в 16,30 часа местно време. Но от отборът са отказали да слязат от автобуса и да се появят на терена за мачът, насрочен за 18,00 часа при затворени врати въпреки документацията предоставена от домакините на делегата и съдиите на срещата. Служебните лица са изчакали 30 минути както е по протокола на Волейболната лига на Италия, като през това време играчите на Пиаченца са загрявали, след което са присъдили служебна победа за "червено-белите вълци" и са приключили мача.

От двата клуба се обвиняват взаимно за създалата се ситуация. От Сора се позовават на новия указ на министър-председателя на Италия Джузепе Конте от вчера (8 март) и липсата на необходимите условия за ограничаване на риска от разпространение на коронавируса. Изпълнителният директор на клуба Джино Джанети е поискал уверение от Волейболната лига, че всичко е наред и дори документ подписан от лекаря на Пиаченца, който удостоверява, че Фабио Фанули не е заразен от COVID-19. При пристигането си в Пиаченца Джанети е поискал да види и вземе искания документ, но не му е бил представен, и той е накарал автобусът с отбора да се върне в Сора.

Днес пък от Пиаченца контрираха като заявиха, че в късния неделен следобед докторът на клуба Умберто Де Жоанон е потвърдил писмено, че Фабио Фанули няма определените признаци и/или симптоми свързани с коронавируса, като дихателни проблеми, кашлица и други. От Пиаченца веднага са предоставили подписаното удостоверение на Сора, които обаче не са го приели и са поискали сертификат, в който пише, че играчът е с отрицателен тест за COVID-19, което предвид състоянието му не може да се направи.

Въпреки това, от Пиаченца добавят, че за по-добра защита на всички, е била измерена температурата на всички хора в "Пала Банка" и не е имало отклонения, с което са били изпълнени изисквания наложени от указа на Джузепе Конте и от Волейболната лига. Но въпреки това от Сора са решили да не слязат от автобуса и да изиграят мача. От Пиаченца смятат, че са действали правилно и законно и сега очакват окончателното решение на спортния съд към Волейболната лига за служебната победа.

Следвай ни:

Още от Волейбол

Виж всички