Спорна дузпа за Уест Хам донесе поредно разочарование за Ман Юнайтед

Уест Хам надделя с 2:1 над Манчестър Юнайтед в мач от деветия кръг на Премиър лийг. Трета поредна домакинска победа над този противник. С това “чуковете” не само нанесоха четвърто поражение на “червените дяволи” в първенството от началото на сезона, но и ги изпревариха в подреждането. Крисенсио Съмървил (74’) откри резултата в полза на домакините, Каземиро (81’) успя да изравни, но гол от дузпа на Джаръд Боуен в добавеното време все пак донесе успеха на Уест Хам. Играчите на Манчестър Юнайтед изиграха много добро първо полувреме, в което обаче се отличиха с поредица от сериозни пропуски. Юлен Лопетеги направи три промени на почивката, а неговият отбор показа доста по-солидно лице след почивката и в крайна сметка успя да стигне до победата и трите точки.

Първата ситуация в двубоя дойде на сметката на гостите още във втората минута, когато Бруно Фернандеш получи в добра позиция и в типичния си стил намери отлично Алехандро Гарначо, който обаче стреля в гредата на Фабиански. Нещо подобно се случи само няколко минути по-късно, когато отново португалският капитан изведе по великолепен начин аржентинеца, но той след хубав пробив наскоро стреля покрай левия стълб. Нови два пропуска последваха в 12-ата минута, когато този път аржентинското крило намери Расмус Хойлунд, който преодоля бранител в пеналта, но точно преди да стреля бе затворен от стража. От последвалата отскочила топка пък се стигне до центриране, Фернандеш изскочи от втора позиция и стреля с глава, но отново неточно.

Домакините започнаха да се окопитват едва след четвърт час игра и да изнасят играта в малко по-предни позиции. В 18-ата минута те стигнаха до корнер, който можеше да донесе нещо повече, но бе пресечен точно преди да отиде в кълбото в краката на Джаред Боуен. Малко след това пък дълга топка изненадващо се оказа в откъсващия се Маркъс Рашфорд, който обаче показа несигурност и бе блокиран от Макс Килман. В тези минути Хойлунд направи впечатление с поредица от грешки при разиграването на гостите, което водеше до загуба на топката. Поредицата от пропуски за Манчестър Юнайтед продължи и след половин час игра, когато отново Бруно Фернандеш подаде поредното си феноменално подаване, като този път адресат бе Диого Далот. Десният бек пое зад гърба на отбраната, преодоля излезлия напред Фабиански, след което изстреля топката над опразнената врата.

Поредният пропилян шанс на сметката на играчите на Ерик тен Хаг дойде с изтичането на игровото време, когато Кристиан Ериксен центрира от фал, а Каземиро стреля с глава. Лукаш Фабиански бе на своя пост и демонстрира отлична реакция, запазвайки равенството.

Слабото представяне на Уест Хам през първата част доведе до цели три промени в състава от страна на Юлен Лопетеги на почивката. Веднага след подновяването на играта Томаш Соучек изведе великолепно Микаел Антонио на голова позиция, но той бе изпреварен от Андре Онана. Нападателят удари вратаря с коляно в главата, което доведе до няколко минутна намеса на лекарския щаб на гостите. След подновяването на играта Рашфорд получи отдясно и намери великолепно Гарначо, но ударът му премина покрай вратата. Последваха няколко силни минути на Уест Хам, в които те успяха да се задържат по-трайно около наказателното поле на гостите си, а Антонио на два пъти стреля опасно. Възпитаниците на Тен Хаг пък отговориха с мощен удар на Хойлунд, който затрудни вратаря на домакините.

По-стабилната игра на домакините даде своя резултат петнайсетина минути преди края на редовното време. Поредна грешка на Гарначо доведе до бърза топка към Боуен на дясното крило, той опита да намери Дани Ингс, който не успя да отиграе, но тя все пак отиде към Крисенсио Съмървил, който отблизо реализира за 1:0. Това е първо попадение за крилото с екипа на “чуковете”.

Играчите на Манчестър Юнайтед веднага вдигнаха оборотите и се настаниха пред наказателното поле на домакините в търсене на изравнително попадение. Последваха няколко изсипани опасно топки, които създаваха известен хаос, както и няколко удара от разстояние. До попадение се стигна в 82-ата минута, когато отново Гарначо центрира отляво, появилият се от пейката Джошуа Зиркзее отклони, правейки асистенция към Каземиро, който реализира за 1:1.

Малко след попадението дойде и нова лоша новина за Ерик тен Хаг, тъй като Нусаир Мазрауи получи контузия и бе заменен принудително, държейки се за коляното. Малко след това се стигна до разбъркване в наказателното поле на Манчестър Юнайтед, при което Матаис де Лихт се сблъска с Дани Ингс. Съдията на терен Дейвид Куут подмина ситуацията и едва няколко минути по-късно бе извикан от ВАР да прегледа ситуацията отново. Реферът си промени мнението след прегледа и реши да отсъди дузпа.

Отсъждането обаче вероятно ще бъде подложено на доста спорове и дебати, тъй като самият фаулиран Дани Ингс също вече търсеше съприкосновение и опитваше да падне при изритването от страна на Де Лихт, а освен това докосна топката с ръка в същата ситуация. Джаред Боуен застана зад топката и реализира за 2:1.

Футболистите на Манчестър Юнайтед отново опитаха да обсадят противниковото наказателно поле в добавеното време, но в крайна сметка не стигнаха до нищо по-сериозно от няколко центрирания и удари от границата на наказателното поле. Този успех изкачи Уест Хам до 13-ото място в класирането на Премиър лийг, които изместиха “червените дяволи” до 14-ото място след девет кръга.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти