Пиер Гослен ще работи за връщането на Формула 1 във Франция

Да се възстанови Гран При на Франция в календара на Формула 1 и да се върне в страната кръг от световния рали шампионат. За това ще работи новия президент на федерацията по моторни спортове във Франция Пиер Гослен, заяви той в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Гран При на Франция във Формула 1 отпадна от календара през 2023, но Гослен, който бе избран с четиригодишен мандат на 9 октомври, е оптимист за връщането му.

Алези обясни защо Гран При на Франция изпадна от календара на Формула 1

"Имаме нужда от организирането на Гран при и това е напълно постижимо", каза Гослен в интервю за вестник "Фигаро". Последното състезание в страната се проведе през 2022 на пистата "Пол Рикар".За новия президент подкрепата на правителството е основна. "Без държавни финансови гаранция този проект няма да успее", категоричен е той.

Скорошната новина, че Рено ще престане да доставя двигатели за отбора на Алпин в края на 2025 година също бе удар за френските моторни спортове. "Това е много неприятно, но разбирам индустриалната логика, която стои зад това решение", каза още Гослен.

Рено закрива програмата си за двигатели във Формула 1

Той си е поставил за цел и да доведе отново кръг от Световния рали шампионат във Франция, като последният такъв бе през 2019 година на рали "Корсика".

"Франция е велика страна в рали спорта с легендарни пилоти, като Себастиен Ожие и Сибастиен Льоб. Работим, за да се върнем в календара", обеща Пиер Гослен.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти