Норис и Верстапен се изправят в директен спор за победата в Остин

След едномесечната есенна пауза спорът за титлата във Формула 1 през 2024 година между Макс Верстапен и Ландо Норис се възобновява с надпреварата за Гран При на САЩ.

В Остин именно Верстапен и Норис ще стартират от първата редица, а предимството ще бъде за британския пилот на Макларън. Той си осигури полпозишъна с доза късмет, тъй като катастрофата на Джордж Ръсел в края на квалификацията не позволи на Верстапен да завърши своята решителна обиколка, в която той се движеше с рекордно темпо.

С обиколка на ръба, Норис триумфира в квалификацията за Гран При на САЩ

Инцидентът на Ръсел попречи и на Карлос Сайнц да подобри своя резултат и испанецът остана на третото място на старта, непосредствено пред своя съотборник Шарл Леклер. Двамата пилоти на Ферари ще се надяват и в състезанието да покажат темпото, което демонстрираха по време на вчерашния спринт, в които те показаха много добра работа с гуми и бяха много бързи в края. Зад тях от третата редица ще потеглят Оскар Пиастри и Ръсел, а топ 10 на стартовата решетка ще оформят Пиер Гасли, Фернандо Алонсо, Кевин Магнусен и Серхио Перес.

В генералното класиране след победата си в спринта Верстапен вече води с 54 точки пред Норис, който финишира трети в късото състезание вчера. Третият в подреждането Леклер има пасив от 89 пункта спрямо Верстапен.

Пълно класиране при пилотите във Формула 1 след спринта в Остин

От гледна точка на стратегиите новият асфалт, който беше положен на голяма част от „Пистата на Америките“, създава много неизвестни. През последните години най-оптималният вариант за покриване на дистанцията от 56 обиколки в Остин беше с две спирания в бокса и използване на средно твърдите и твърдите гуми. Заради по-гладкия асфалт обаче е възможно днес да видим и стратегии със само едно спиране.

Пирели: Най-добрата стратегия е с два бокса

Състезанието за Гран При на САЩ, 19-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 22:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти