ФИА разследва отбор, който хитрува в закрития парк

ФИА ще разследва този уикенд в Остин предполагаеми корекции на клирънса на автомобилите на един от отборите във Формула 1, като се смята, че това се случва в закрития парк между квалификацията и състезанието.

От федерацията не уточняват за кой отбор става дума, но ако се докаже, че има промяна в клирънса, като в случая става въпрос за областта в началото на пода, точно пред предното окачване, наказанията ще се тежки – обикновено за това се дава дисквалификация.

Предстоят решаващите три състезания за Ред Бул

Според действащите правила, отборите нямат право да променят клирънса на колите си след квалификацията и състезанието, въпреки различните изисквания към колите в тези две изпитания, което означава, че в това отношение трябва да се търси компромис. Но ако някой е намерил начин да промени клирънса на колата в закрития парк, това определено ще му даде сериозно предимство.

Каква промяна видя Марио Андрети при Люис Хамилтън?

След Гран При на Сингапур е имало сериозно раздвижване в тази област, като представители на няколко отбора са обсъждали с представители на ФИА въпроса, но все още няма яснота кой е заподозреният тим.

Верстапен сравни битката с Норис с тази с Хамилтън от 2021

Предполага се, че ако в болидите на някой отбор има система, която да осъществява промяна в клирънса, то тя трябва да се командва от кокпита и се активира от някой от механиците, които преглеждат колата след края на квалификацията преди тя да влезе в закрития парк.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти