Гол на дебютант гарантира място на Германия на 1/4-финалите

Германия победи Нидерландия с 1:0 на "Алианц Арена", с което си гарантира място на 1/4-финалите на Лигата на нациите. След този успех Бундестимът е на първата позиция в група 3 на Лига "А" с пет точки преднина пред днешния си съперник и Унгария, като в оставащите два кръга тимът на Юлиан Нагелсман няма как да не завърши на едно от първите две места. В герой за домакините се превърна дебютантът Джейми Левелинг. Нападателят на Щутгарт вкара гол в самото начало, който бе отменен заради спорна засада. В 63-тата минута той прати за втори път топката в мрежата зад Фербрюген, като този път попадението бе зачетено. Така "лалетата" допуснаха първа загуба в настоящото издание на Лигата на нациите. Отборът на Роналд Куман като цяло направи малко в офанзивен план, като голямата възможност, която създаде, бе удар в гредата на Чави Симонс, а в 90-ата минута Бауман спаси опасен изстрел на Мален.

Германия отново бе без важни фигури като Джамал Мусиала, Кай Хавертц, Никлас Фюлкруг и Марк-Андре тер Стеген. Както се очакваше, на вратата този път започна стражът на Хофенхайм Оливер Бауман, макар че срещу Босна и Херцеговина стартира Александер Нюбел. Дениз Ундав пък имаше мускулни проблеми и заради това пропусна двубоя. Мястото му бе заето от дебютанта Джейми Левелинг. Александър Павлович и Анджело Щилер влязоха в халфовата линия. Нико Шлотербек пък започна вместо Йонатан Та в центъра на защитата.

Роналд Куман направи две промени в състава си. Мики ван де Вен стартира на мястото на капитана Вирджил ван Дайк, който пропусна двубоя заради червения картон, който получи срещу Унгария. Брайън Броби поведе атаката за сметка на Зиркзее, който остана на пейката за началото.

Преди началото на двубоя феновете на "Алианц Арена" посветиха специална хореография на Мануел Нойер, Томас Мюлер, Илкай Гюндоган и Тони Кроос, които сложиха край на кариерите си в националния отбор. Първите трима присъстваха на стадиона и получиха плакети, връчени им от директора на националния отбор Руди Фьолер.

Домакините започнаха с яростен натиск и стигнаха до гол още във втората минута. Гнабри се пребори за топката в наказателното поле на Нидерландия и пусна към дебютанта Джейми Левелинг, който се разписа. След дълъг преглед на ситуацията от ВАР реферът Славко Винчич отсъди засада на Ганбри преди попадението и отмени гола. Решението изглеждаше доста спорно.

Германия продължи да играе силно и в деветата минута Левелинг изведе Клайндийнст, но Фербрюген се намеси добре и спаси. Малко след това стражът на Брайтън отново се намеси след удар на Мителщет, който стреля право във вратаря.

В следващите минути гостите за кратко създадоха впечатлените, че започват да изравняват играта, но след 25-ата минута Бундестимът отново вдигна оборотите. В 29-ата Левелинг стреля малко след границата на наказателното поле. Този път изглеждаше, че Фербрюген няма да може да се намеси, но Де Фрай го направи по впечатляващ начин и блокира пред голлинията.

Доминацията на домакините продължи до почивката, като Фербрюген се намесваше още два пъти, но без да бъде затруднен особено в тези ситуации. Така Германия не успя да вземе аванс през първата част, въпреки че отправи осем удара, от които половината бяха точни. "Лалетата" на отправиха нито един изстрел по посока на вратата на Бауман.

За началото на второто полувреме Куман замени Тимбер и Райндерс с Вийфер и Мален. Виртц пък отстъпи мястото си на Андрих в състава на домакините. "Лалетата" започнаха по-добре втората част. Този период обаче продължи само 15-ина минути, като в тях отново Нидерландия не успя да създаде сериозна възможност. В 63-тата минута Кимих центрира от корнер, Клайндийст засече на близката греда, но топката рикошира във Ван де Бек и се озова на пътя на Левелинг, който с мощен удар този път официално успя да се разпише в своя дебют с националната фланелка.

В 77-ата минута дойде и най-добрата възможност за Нидерландия, но гостите нямаха късмет, тъй като много хубава удар на Чави Симонс срещна напречната греда. До края Шаде и Мителщет пропуснаха да направят победата на домакините по-изразителна. В 90-ата минута най-сетне и Бауман трябваше да се намесва и го направи по перфектен начин, след като изби много опасен удар на Мален. Въпреки че Германия се прибра да пази резултата в последните минути, победата на домакините бе заслужена.

Още от Футбол свят

Виж всички