Англия не срещна сериозни проблеми в Хелзинки

Англия спечели без особени проблеми гостуването си на Финландия в Лигата на нациите. Британците стигнаха до успех с 3:1 в Хелзинки, но не впечатлиха с представянето си. Джак Грийлиш откри резултата в 18-ата минута. Трент Александър-Арнолд се разписа в 74-ата минута, а Деклан Райс вкара десет минути по-късно. Арту Хосконен отбеляза почетния го за домакините малко преди края.

Лий Карсли бе направил шест промени след разочароващата загуба от Гърция и се бе върнал към по-позната на играчите тактическа схема, а на върха на атаката бе възстановеният Хари Кейн, който обаче бе изолиран и не се изяви с нещо особено. След този успех англичаните се изравниха по точки с лидера в групата Гърция, който по-късно днес се изправя срещу Ейре.

Англичаните владееха топката в големи периоди в началото на двубоя. Първата опасност обаче бе за домакините. След грешка на Анхел Гомес последва бърза атака. Тя завърши с опит за удар на Калман, който бе блокиран от Стоунс. Кескинен пък бе неточен при добавката. Трент Александър-Арнолд, който играеше като ляв краен бранител, се озова на добра позиция за удар в 11-ата минута, но и неговият удар бе блокиран.

Анхел Гомес, който дебютира за Англия през септември, бе в основата на първия гол в мача. Халфът на Лил направи великолепна асистенция и изведе Грийлиш сам срещу вратаря, а Джак нямаше проблем да прати топката в мрежата. След гола гостите продължиха да доминират, но без да създават много в предни позиции. Финландците много рядко атакуваха, но в 32-ата минута успяха да организират добра контраатака, която завърши с удар на Кескинен, който не затрудни Хендерсън.

Домакините започнаха стабилно второто полувреме. Те изглеждаха по-добре организирани и успяха на няколко пъти да направят бързи атаки. Удар на Палмър бе спасен от вратаря. В 56-ата минута Йенсен пропусна идеална възможност за изравняване. Кескинен проби отляво и центрира, като намери Йенсен, но той вместо да насочи топката към мрежата, а прати над вратата. Англия отговори с две опасни атаки, но до гол не се стигна.

Пропускът на Йенсен накара гостите да вдигнат темпото, но за кратко. В 68-ата минута Карсли извади Кейн и Палмър, които не успяха да допринесат с много и бяха изолирани във времето, в което бяха на терена. В игра се появиха Уолкинс и Мадуеке, като двамата бързо създадоха опасна ситуация, но бранител на Финландия се намеси. В 74-ата минута англичаните удвоиха аванса си след великолепно изпълнение на фал от страна на Александър-Арнолд.

Второто попадение до голяма степен реши мача и британците играха без напрежение до края. В 84-ата минута те стигнаха до трети гол, дело на Деклан Райс, който се възползва от пробив и подаване на Уоткинс. Малко след това домакините успяха да вкарат почетен гол. След ъглов удар Хосконен бе изпуснат и се разписа след удар с глава.

ФИНЛАНДИЯ - АНГЛИЯ 1:30:1 - Грийлиш (18)0:2 - Александър-Арнолд (74)0:3 - Райс (84)1:3 - Хосконен (78)

Още от Футбол свят

Виж всички