Германия не сгреши в Зеница, Ундав даде заявка за титулярно място

Германия се утвърди на върха в групата си в Лигата на нациите, след като победи с 2:1 Босна и Херцеговина в Зеница. Дениз Ундав отбеляза и двата гола за Бундестима. Нападателят на Щутгарт откри резултата в 30-ата минута, а в 36-ата беше точен още веднъж. Почетното попадение за домакините бе дело на Един Джеко в средата на втората част.

С днешния успех отборът на Юлиан Нагелсман събра 7 точки и е лидер в група 3 на Лига "А". Германците имат аванс от две точки пред Нидерландия, а Босна и Херцеговина е на дъното в групата с 1 точка.

В исторически план двата тима се бяха срещали само два пъти. През 2002 година те направиха 1:1 в контрола, а през 2010-а отново премериха сили в приятелски мач и Германия се наложи с 3:1.

Маншафтът беше спечелил само 4 от последните си 13 мача като гост, а конкретно в Лигата на нациите стигна до успеха в едва една от най-скорошните си 9 визити. Босна и Херцеговина вече е в серия от 9 срещи без победа.

След отказването на Мануел Нойер от националния отбор и тежката контузия на Марк-Андре тер Стеген, на вратата застана дебютантът Александер Нюбел. В отсъствието на Кай Хавертц атаката поведе друг дебютант - Тим Клайндийнст, а зад него играеха Флориан Виртц, Серж Гнабри и Дениз Ундав. Двойка вътрешни халфове бяха Роберт Андрих и Паскал Грос, а в отбрана действаха капитанът Йошуа Кимих, Йонатан Та, Антонио Рюдигер и Максимилиан Мителщет.

Селекционерът на Босна и Херцеговина Сергей Барбарез, който прекара почти цялата си кариера в Бундеслигата, нямаше сериозни кадрови проблеми. В предни позиции се разчиташе на неостаряващия Един Джеко, който и на 38 години не спира да бележи. Четиримата в средата на терена бяха Денис Хюсейнбашич, Дженис Бурнич, Иван Башич и Ермедин Демирович, а защитното каре пред Никола Васил бе съставено от Юсуф Газибегович, Сеад Коласинак, Никола Катич и Адриан Леон Баришич.

Първата интересна ситуация беше пред вратата на Германия, но ударът на Иван Башич излезе в аут. Демирович също опита да изненада Нюбел, преди гостите да овладеят инициативата. Футболистите на Нагелсман сравнително лесно стигнаха до наказателното поле, но не успяваха да изострят атаките си с прецизни подавания в последната третина.

В средата на полувремето Гнабри върна лошо топката към Нюбел, но той запази хладнокръвие и не допусна да бъде изненадан неприятно. В 25-ата минута силен шут на Паскал Грос профуча на сантиметри от левия страничен стълб. Малко по-късно Германия излезе напред след великолепна триходова комбинация. Андрих намери съотборника си в Байер (Леверкузен) Флориан Виртц зад гърба на защитата, а той реши да върне назад за Ундав, вместо да стреля. Нападателят на Щутгарт не се поколеба и с премерен изстрел прати топката в мрежата.

Гостите заиграха с повече настроение и създадоха още една голова възможност, но Виртц се засуети и не нанесе изстрел. Босна и Херцеговина отвърха с пропуск на Демирович, който надбяга Андрих, но мощният му удар срещна напречната греда. В 36-ата минута Максимилиан Мителщет напредна по левия фланг и центрира по тревата към Ундав, а той протегна крак и за втори път прати топката във вратата на домакините. В ситуацията нямаше засада и Германия удвои аванса си.

Барбарез предприе една смяна на почивката, като пусна Бенямин Тахирович на мястото на Башич. Германия изцяло владееше случващото се на терена и лесно стигаше до голови ситуации. В 55-ата минута Ундав се размина с нов гол, а в 58-ата прати топката в мрежата след кратко разбъркване в наказателното поле, но попадението му беше отменено заради засада. Иначе атаката на Бундестима се разви перфектно и защитата на домакините не успя да противодейства.

Играта на Босна и Херцеговина се оживи след появата на Дарио Шарич и Харис Хайрадинович. В 69-ата минута Гнабри помисли, че е вкарал трети гол за Германия, но и този път имаше засада. В 71-ата минута Джеко демонстрира класата си и надскочи Кимих, след което с глава намали на 1:2. Малко по-късно Шарич се подведе по емоцията и шутира твърде неточно, а можеше да подаде на свой съотборник на добра позиция.

Резервата Йонатан Буркарт пропиля добра възможност да сложи точка на спора в 80-ата минута. Освен него Нагелсман даде шанс за изява в последния половин час на Крис Фюрих, Анджело Щилер и Робин Госенс. В оставащото време Бундестимът умело задържа действията далеч от вратата си и си тръгна с трите точки.

Още от Футбол свят

Виж всички