Луис Енрике за стила на Барселона при Чави: Играеха като Ейбар

Наставникът на Пари Сен Жермен Луис Енрике продължи да разбунва духовете с изказванията си в документалния филм, посветен на самия него. След като говори за преминалия в Реал Мадрид Килиан Мбапе, сега правят впечатление думите му към бившия треньор на Барселона Чави Ернандес.

“В продължение на два сезона Барселона под ръководството на Чави не беше доминиращ отбор и не контролираше владеенето на топката. Ако това се беше случило по наше време, нямаше просто да има критики, а щеше да е много по-лошо. Ако сте за Чави, бихте го нарекли "третият човек" (след Йохан Кройф и Пеп Гуардиола), но ако сте неутрален анализатор, бихте го посочили все едно е треньор на Ейбар. С мен, Барса игра със своето ДНК, това не беше случаят под ръководството на Чави”, казва Луис Енрике във филма “Нямаш си и ш****а идея” (No teneis ni **** idea), излъчван по телевизия Movistar.

Луис Енрике: Срамота е, че Мбапе отиде в Реал Мадрид

Испанският наставник се връща и към двубоите между неговия ПСЖ и Барса в 1/4-финалите от Шампионската лига през миналия сезон. Тогава каталунците спечелиха с 3:2 в Париж, но в реванша французите разбиха съперника си с 4:1, след като Роналд Араухо бе изгонен. “Нямаше да ни победят дори да бяха с 11 или 12 души. Дните след загубата вкъщи бяха ад. В Париж беше провал за всички. Вие сте обусловени от резултата. Ако направя анализа, който правим, си тръгваш с чувството, че Барса е бил по-добрият отбор, но това е невярно", казва още той.

Луис Енрике разкрива още, че от Барселона са го потърсили през сезон 2022/2023, когато каталунците отпаднаха в груповата фаза на Шампионската лига. “Миналата година имаше контакти с Барса. Казах на агента си: “Кажи му кой ме иска, за да разбера дали е сериозен. Ако Чави спечели първенството и купата, ще го смените ли? Нямаше нужда да ми отговарят. Ако бях изчакал, сега щях да имам ясни възможности да тренирам отбора“.

Луис Енрике води Барселона от 2014 до 2017 г. Той спечели всичко с клуба, като на два пъти стана шампион на Испания, взе три Купи на Краля, като триумфира и в Шампионската лига през сезон 2014/2015, в който спечели требъл. Наставникът бе победител и за Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство през 2015 г., като има във витрината си и Суперкупата на Испания.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти