Давид Алонсо ще може да подобри 27-годишен рекорд на Валентино Роси

Новият световен шампион в Moto3 Давид Алонсо ще може да подобри рекорда на Валентино Роси за най-много победи в рамките на един сезон в най-малкия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта до края на 2024 година.

През 1997 година Доктора спечели титлата в най-малкия клас, тогава до 125 кубически сантиметра, с общо 11 победи в 15 старта. Тогава великият италианец не печели единствено на „Сузука“, „А1 Ринг“, „Бърно“ и „Филип Айлънд“. И в четирите случая победите отиват за японеца Нобору Уеда, който завършва като подгласник на Роси в крайното класиране.

До ден днешен тези 11 победи на Доктора си остават и рекордно постижение в рамките на един сезон. Тази година обаче Алонсо ще има реален шанс да го подобри предвид формата, в която колумбиецът се намира.

Категоричен! Давид Алонсо е шампион в Moto3 след победа №10 за сезон 2024

По-рано днес той записа своя десети успех за сезона, с който си гарантира и световната титла цели четири кръга преди края на шампионата. Това означава, че той ще се нуждае от победи в половина от оставащите състезания, за да изпревари Роси в тази престижна класация.

Шампионът Алонсо: Не знам какво се случва днес

През годините покойният Фаусто Грезини (1987), Марк Маркес (2010) и Жоан Мир (2017) са печелили по десет победи, но никой друг освен Роси не е печелил повече в рамките на един сезон в най-малкия клас. А абсолютният рекорд за брой победи в рамките на един сезон в световния шампионат без значение от класа се държи от Маркес, който през 2014 година печели 13 от 18-те състезания в MotoGP.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти