Защо пропадна състезанието за новаци във Формула 1?

По-рано тази седмица беше обявено, че няма да има състезание за новобранците във Формула 1 след края на сезона 2024. Като мотив за своето решение Ф1 Комисията към ФИА цитира „организационни и времеви ограничения“. Но какви точно са тези „организационни и времеви ограничения“?

На кратко – става дума за пари. Оказва се, че ФИА и промоутърът на Формула 1 Либърти медия не са намерили кой да финансира това състезание, което трябваше да се проведе във вторника след Гран При на Абу Даби, когато има предвиден тест за млади пилоти.

Няма да има състезание за новаци през декември в Абу Даби

За да я има тази надпревара отборите, ФИА и всички други лица, свързани с организацията на едно състезание, трябваше да останат с няколко дни повече в Абу Даби. Все пак за провеждането на един тест е нужен доста по-малък персонал, като се започне от броя маршали, мине се през официалните лица и се стигне до хората, отговарящи за телевизионното излъчване.

Обезателно това щеше да доведе до повишаване на разходите за всички, което налагаше търсенето на допълнитени приходи, за да могат тези дни да бъдат компенсирани. ФИА и Формула 1 обаче не са успели да намерят кой да финансира това състезание така засега то отпада, но е напълно възможно да се проведе през 2025 година.

Хорнър подкрепи идеята за спринтово състезание за новаците след края на сезона

Другите точки, които са били обект на дискусия, са били свързани с точния правилник за това състезание. Спортният правилник е щял да бъде копиран от релевантната глава от правилника на Формула 1, но е имало неразбирателство за това кои пилоти ще могат да участват в надпреварата за новобранци.

Според правилника на ФИА за новобранец се смята всеки пилот, който има по-малко от три старта във Формула 1. По тази логика Франко Колапинто и Лиам Лоусън вече не се категоризират като новобранци, докато Оливър Беарман все още минава за новак, въпреки че има две участия.

Една от идеите е била да се постави и възрастово ограничение, за да се определи кои пилоти могат да участват в това състезание. Предложението е било лимитът да е 25 години, но от Макларън са били против, тъй като британският тим е посочил един от резервните си пилоти, състезателят на Тойота в Световния шампионат за издръжливост (WEC), Рио Хиракава като възможен участник в тази надпревара, а японецът е на 30 години.

На фона на всички тези пречки се стигна до очакваното решение да няма надпревара за новаците през 2024 година. Така пилоти като Андреа Кими Антонели и Джак Дуън ще трябва да почакат до началото на сезон 2025, за да участват в първите си състезания с коли от Формула 1. А дотогава те ще трупат километри по време на тестове, официални и частни такива със стари автомобили.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти