Без наказание за Акоста след финала в Индонезия, запазва 2-то място

Педро Акоста запазва второто си място от надпреварата за Гран При на Индонезия, след като стюардите приключиха с разследването на испанеца за нарушение на правилото за минималното налягане в предната гума.

Хорхе Мартин пребори злите духове на "Мандалика" и спечели ГП на Индонезия

Това разследване беше обявено малко след финала и то сериозно заплашваше втората позиция на пилота на Tech3 ГасГас. Ако той беше намерен за винове, щеше да получи наказание от 16 секунди, което щеше да го смъкне до дъното на топ 10.

Повече от два часа след финала стюардите обявиха, че са приключили със своя анализ на ситуацията и наказание няма да има. Причината е фактът, че това нарушение на правилника от страна на Акоста, което е било установено още по време на състезанието, е техническа неизправност в джаната на мотора на испанеца, която е изпускала въздух. Самото налягане е било проверено преди старта и е отговаряло на изискванията на Мишлен.

Акоста не беше единственият разселдван за подобно нарушение пилот след финала на „Мандалика“ днес. Освен него в полезрението на комисарите попаднаха още Брад Биндър и Такааки Накагами, които завършиха съответно осми и 11-ти. Резултатите от тези две разследвания обаче ще бъдат обявени по време на Гран При на Япония следващата седмица заради „естеството на техническите проверки след състезанията“.

Поради тази причина резултатите от състезанието на „Мандалика“ за момента остават предварителни. Независимо какво ще е решението на комисарите за Биндър и Накагами, победителят от Гран При на Индонезия Хорхе Мартин определено ще е доволен от тяхното решение относно Акоста. Заради него авансът на испанеца пред Франческо Баная в битката за титлата си остава 21 точки, а в противен случай щеше да падне до 17, понеже италианецът щеше да се изкачи от третото на второто място и да вземе още 4 точки.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти