КТМ потвърди раздялата с шефа на отбора си в MotoGP

Малко след финала на надпреварата за Гран При на Индонезия КТМ потвърди, че ще се раздели с ръководителя на своя отбор в MotoGP Франческо Гуидоти в края на годината.

Италианецът пое управлението на тима на австрийците в началото на 2022 година, когато беше привлечен от Прамак, заменяйки Майк Лайтнер. Под негово ръководство КТМ спечели две победи с Мигел Оливейра и Брад Биндър през 2022 година, но други успехи нямаше, с изключение на двата триумфа на Биндър в спринтовете в Аржентина и Испания през 2023.

Договорът на Гуидоти с КТМ беше до края на сезон 2025, но слуховете за предстоящата предсрочна раздяла се появиха първо по време на Гран При на Емилия-Романя миналата седмица. Сега това беше потвърдено, но от КТМ не назоваха кой ще заеме мястото на Гуидоти.

„След три години с Франческо и много позитивен прогрес и работен метод, ние решихме да поемем в нова посока с нов ръководен подход. Правенето на тези промени никога не е лесно и ние можем само да благодарим на Франческо за неговия принос за нашата история в MotoGP. 2025 година ще донесе големи промени за цялата ни програма в този оспорван и вълнуващ спорт. Ние поставяме основите, които да ни позволят да продължим да правим стъпки напред“, заяви моторспорт директорът на КТМ Пит Байрер след финала на Гран При на Индонезия.

Хорхе Мартин пребори злите духове на "Мандалика" и спечели ГП на Индонезия

По време на уикенда на „Мандалика“ в Индонезия се появи информация, че основният фаворит за поста на италианеца е опитният финландец Аки Айо, който вече повече от десетилетие е основен партньор на КТМ в малките класове. Очаква се в ръководството на отбора да влезе и тестовият пилот на марката Дани Педроса.

Дани Педроса влиза в мениджмънта на КТМ, но ще продължи и да тества

Догодина пилоти на заводския тим на КТМ ще бъдат Биндър и привлечение от сателитния екип на Tech3 Педро Акоста, който ще заеме мястото на Джак Милър. Маверик Винялес и Енеа Бастианини пък ще станат съотборници в състава на Ерве Поншарол, който отново ще бъде прандиран като Tech3 КТМ, а не Tech3 ГасГас, както е от началото на сезон 2023 насам.

Снимки: X.com/KTM_Racing

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти