Ливърпул използва шанса и оглави класирането след труден успех срещу последния

Ливърпул се възползва от равенството на Манчестър Сити по-рано днес и излезе на първо място във временното класиране на Премиър лийг, след като победи с 2:1 като гост отбора на Уулвърхамптън, който се намира на дъното на таблицата. Двубоят започна трудно за мърсисайдци, които все пак набраха скорост към края на първата част и в добавеното време тимът на Арне Слот излез напред след гол на Ибрахима Конате. Именно французинът обаче направи сериозна грешка в 56-ата минута, която доведе до изравнително попадение на Раян Аит-Нури. Много бързо обаче Ливърпул си върна преднината, след като Мохамед Салах реализира точно дузпа (61’). Така Ливърпул излезе с точка пред Манчестър Сити и Арсенал. Утре Астън Вила може да се изравни на върха с Ливърпул, ако спечели гостуването си на Ипсуич.

Алисон Бекер се завърна на вратата на Ливърпул, след като пропусна последните два мача заради контузия. Дарвин Нунес бе извън групата за днешния двубой, тъй като е болен. Нападателното три бе изградено от Мохамед Салах, Диого Жота и Луис Диас.

Санти Буено и Тоти Гомеш започнаха за Уулвърхамптън за сметка на контузения Москера и Доусън, който е болен. Това означаваше, че “вълците” излязоха с изцяло нови централни защитници за този двубой.

В първите 20-ина минути на “Молиню” не се случи нищо запомнящо се, като изненадващото бе, че домакините имаха осезаемо предимство по отношение на контрола над топката и опитваха да притискат мърсисайдци в тяхната половина. В 22-рата минута Куня стреля към далечния ъгъл, но Алисон улови без особен проблем.

След 25-ата минута Ливърпул се настани в половината на “вълците”. В 32-рата мърсисайдци получиха правото да изпълнят свободен удар от много добра позиция малко пред наказателното поле. Салах чукна към Александър-Арнолд, който стреля по земя, но право в ръцете на Джонстън. Това бе и първият точен изстрел в актива на гостите.

В 40-ата минута Собослай пропусна най-чистата възможност до момента, след като от пет метра засече центриране на Робъртсън отляво. Пред унгареца бе само Сам Джонстън, който някак успя да спаси с крак.

Натискът на Ливърпул даде резултат в добавеното време на първата част, когато Жота много хубаво се освободи, след което центрира перфектно отляво, а Конате се извиси и засече с глава, давайки преднина на гостите. Малко след това Джонстън спаси изстрел на Салах.

В 50-ата минута Салах пропусна да удвои аванса на Ливърпул. Лемина подаде директно топката на египтянина, който стреля от 12-13 метра, но не уцели опразнената врата.

Мърсисайдци не наказаха грешката на “вълците”, но когато на свой ред сгрешиха в защита, резултатът бе изравнен. Куня опита да изведе Ларсен, а Конате на пръв поглед имаше пълен контрол над ситуацията, но не направи добра преценка и остави топката, мислейки че Алисон ще излезе да улови. Кълбото с малко късмет стигна до Аит-Нури, който се разписа отблизо за 1:1. Конате бе задържан и голът премина проверката на ВАР, но в крайна сметка бе валидиран.

Само три минути по-късно обаче Ливърпул получи дузпа, след като Семедо задържа с две ръце в наказателното поле Жота, към когато Александър-Арнолд центрира. Антъни Тейлър посочи бялата точка и ВАР нямаше как да промени решението му. Салах изпълни точно дузпата и изведе Ливърпул отново напред.

В 71-вата минута Конате изкупи до голяма степен грешката си, след като направи страхотен шпагат, с който блокира Форбс, който вече се бе освободил от Александър-Арнолд и стреля към далечния ъгъл.

Пет минути след това Ливърпул можеше да реши всичко. Джоунс блокира изстрел на Семедо, след което топката се озова в Салах, който напредна. Джоунс го подкрепи и египтянинът опита да продължи към него, но пасът му беше много лош и Семедо пресече. До края и Жота пропусна добра възможност, но в крайна сметка успехът на гостите бе заслужен, макар и труден.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти