Пеко Баная: Това е шампионатът на грешките

Световният шампион в MotoGP Франческо Баная коментира битката му с Хорхе Мартин за титлата през 2024 година и каза, че тя е „шампионат на грешките“.

В спринта в Индонезия днес такава допусна Мартинатора, който падна от първото място в края на първия тур, което пък позволи на Баная да спечели. Преди седмица на „Мизано“ Баная беше в губещата позиция, след като падна в състезанието, в което Мартин финишира втори. Две седмици по-рано, в първото състезание на „Мизано“, Баная се възползва от неточност на своя съперник, който влезе два пъти в бокса в смесените условия и завърши 15-ти, докато шампионът финишира втори.

Историята се повтори – Баная спечели след падане на Мартин в Индонезия

През сезона имаше и други грешки и на двамата, които водеха до големи промени в разликата между тях в генералното класиране. А според Баная част от тези неточности се дължат на гумите на Мишлен.

Баная: Всеки знае колко е важно да се печелят точки

През тази година френската компания въведе нов заден слик, който дава отлично сцепление. Предната гума обаче не е променяна от няколко години и съответно тя не може да понесе цялото натоварване, на което модерните мотори я подлагат. За съжаление на пилотите това няма да се промени и догодина, тъй като от Мишлен вече потвърдиха, че няма как да въведат новия преден слик, заради липсата на достатъчно данни от тестове.

Дългоочакваната нова предна гума в MotoGP няма да дебютира през 2025

„До утре следобед не искам да казвам нищо, но изглежда, че този сезон е шампионатът на грешките. Според мен това се дължи на представянето на гумите. Задната гума направи огромна стъпка напред, използваме я много в спирането, защото тя ни помага тогава, но това създава повече проблеми за предната, понеже влизаме с по-висока скорост в завоите. Представянето, което получаваме от гумите, е невероятно, на всяка писта поставяме нови рекорди, но когато караш на лимита е лесно да паднеш“, коментира Баная пред медиите след победата си в спринта.

Пълно класиране при пилотите в MotoGP след спринта в Индонезия

С нея той стопи наполовина пасива си спрямо Мартин, който е 12 точки преди утрешното състезание за Гран При на Индонезия. То е предвидено за 10:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти