Любо Ганев: Над 50 г. България не е имала представител в борда на FIVB, успехът е на всички колеги

Предложихме Радостин Стойчев за треньорската комисия на FIVB. Вярвам в успеха и там, и за избора на трима българи в комисиите на CEV

Ще бъда по-взискателен при нов мандат начело на БФВ, членовете на УС трябва да бъдат по-дейни и ангажирани

Любомир Ганев беше избран за президент на Българската федерация по волейбол на 13 март 2020 г. На 28 септември 2024 г. предстои общо събрание и избор на ръководител за следващите 4 години, а Ганев отново е кандидат за поста. С един конкурент – Иван Сеферинов. Любомир Ганев даде интервю за “24 часа”.

- Господин Ганев, преди края на вашия мандат каква е кратката ви равносметка – за работата ви като президент на волейболната федерация, както и за управителния съвет, който ръководехте?

- Иска ми се да вярвам, че обобщената оценка за работата на управителния съвет и моята като негов председател е преди всичко положителна. Мисля, че са налице доста примери за това – ключови промени в устава на Българската федерация по волейбол, редица нови и подновени рекламни партньорства, сериозна активност в голяма част от комисиите, стабилно представяне на младежките ни отбори, което ни помогна да развием ключови сътрудничества с водещи федерации на световно ниво - срещахме редовно отборите на Италия, Франция, Бразилия, Иран, САЩ в контролни срещи у нас и в чужбина.

- Считате ли, че вашето управление успя да донесе промени в създадения имидж на федерацията - сравнително авторитарна организация с несменяем ръководител?

- Моят мандат на практика започна с ключова промяна по това направление – максималният брой мандати за един председател беше намален до два. Разширихме и кръга от потенциални кандидати за президентския пост. Към онзи момент имаше ограничение – само член на актуалния управителен съвет можеше да бъде кандидат за следващ председател. Намалихме и броя на членовете на управителния съвет с цел да се оптимизира работата му. Не на последно място, смятам, че настоящият управителен съвет е съставен предимно от хора, които са готови да отстояват своите принципни позиции и не са в него, за да узаконяват различни решения на председателя.

- Какви постижения смятате, че може да отчете вашето управление?

- Заедно с колегите от комисията по маркетинг с председател Давид Давидов успяхме да създадем и развием много нови партньорства и увеличихме сериозно бюджета на федерацията. Изключително важно за отбелязване е създаването на вътрешен ресурс за обслужване на договорите с тези партньори, както и за редовна и детайлна отчетност - както за интегрирането на техните търговски марки в нашите кампании и събития, така и за постигнатите резултати от различните наши отбори. Това е със съществен принос за дългосрочните отношения с тези партньори и желанието им да продължат работата си с нас. Основна част от осигурените

допълнителни приходи бяха

насочени към националните

отбори за подрастващи

Направихме всичко необходимо те да бъдат обезпечени с професионални щабове, нужните периоди за подготовка, качествени контроли и турнири преди основните състезания. Считам, че тези наши усилия дадоха своя резултат и тези отбори носят успехи на България всяка година. Естествено, ние преди всичко осигуряваме продължение на добрата работа в клубовете през последните години – благодарение на техните усилия ние имаме възможността да работим с толкова качествени и талантливи момичета и момчета.

Създадохме редица нови или подновихме стари проекти в областта на детско-юношеския волейбол – нови турнири с цел осигуряване на повече срещи, възстановихме националното тестиране и турнира на талантите след него, стъпка преди формиране на нови национални отбори.

Направихме много и за повишаване на присъствието на волейбола в медиите и социалните мрежи. Изградихме партньорства с различни медии, благодарение на които бяха отразени много от първенствата за подрастващи през годините. Други състезания бяха излъчвани в нашите канали, като по този начин ги направихме достъпни за българските фенове.

Търсихме различни начини да подпомагаме клубовете – през регулярни треньорски семинари до директна финансова помощ. Пример за последното е включването на съдийските разходи от първенствата за подрастващи през тази година в бюджета на федерацията. Надявам се, в случай на получено доверие от клубовете да помогна да защитим това решение пред министерството на спорта и за следващия сезон.

- Какви слабости и неуспехи считате, че също заслужават да бъдат отбелязани?

- През моя мандат като председател станахме свидетели на може би най-сериозната смяна на поколения и в двата ни представителни отбора – и в мъжкия, и в женския. Водещи състезатели и участници в последните успехи постепенно намаляваха или прекратяваха участието си в националните отбори. Това доведе до сериозно подмладяване и съответно класирания под нивото на очакванията и желанията ни. Уверен съм, че това е фаза и успехите в нашите формации за подрастващи

ще обърнат тази

тенденция

в следващите 2-3 години.

В самата организация на работата на федерацията имам повече очаквания от някои от комисиите. Подобрение в тази насока би решило и други, често повдигани за обсъждане недостатъци в работата.

Като цяло се надявам и разчитам на по-активен и ефективен управителен съвет. Лично аз ще се опитам да разговарям повече и по-често с избраните членове, търсейки възможност за принос на всеки от тях спрямо възможностите му и експертизата му.

- Вие сте един от двамата кандидати за следващ мандат, евентуално ваш последен. Какви биха били вашите приоритети за този период?

- Бих ги разделил на няколко основни. Трябва да задълбочим работата си в подсигуряването на повече и по-стойностни финансови партньори. По този начин ще можем да продължим с осигуряването на отличните щабове и условия за подготовка на всички национални отбори. Ще можем да инвестираме в нови проекти, свързани с детско-юношеския волейбол, както и да търсим начини да подпомагаме клубовете. Ще гарантираме и професионална и ангажирана администрация, която да управлява отделните процеси.

Трябва да поставим още по-голям акцент върху треньорския капацитет - върху млади и перспективни треньори, които да получават възможности за повишаване на квалификацията си и да имат различни възможности за надграждане на практическия си опит на различни нива - от начинаещи до мъже и жени.

Ще бъда много по-взискателен към комисиите и тяхната дейност, съответно ще търсим председатели с ясна визия и мотивация за работа.

- Как смятате да постигнете тези цели?

- За да имаме успех, се нуждаем от персонален ангажимент в конкретна област от всеки член на управителния съвет. Няма как подобна организация да бъде ефективна и да има резултат, без принос на всеки от участниците в нея. Към днешна дата, може би и в немалка степен по моя вина, голяма част от отговорностите са концентрирани в председателя и малък кръг хора, които поеха конкретни ангажименти. Ще се опитам да разширя този кръг с диалог и опит за ангажиране на повече членове на управителния съвет в различните процеси.

- В случай, че ви изберат, на какъв управителен съвет се надявате, за да се превърнат обещанията на думи в реалност?

- Смятам, че съм способен да водя диалог и да намеря начин да работя с всеки вариант на състав на управителния съвет. В същото време, макар да вярвам в градивната критика, ще имам нужда от активни съмишленици в най-важните според мен направления – ръководства на мъжките и женските първенства, финансовата комисия, комисията за детско-юношески волейбол, комисията по маркетинг и работа с партньори, правната комисия, съдийската комисия. Без да подценявам останалите комисии, гореизброените са с най-силен принос за оценката на едно управление.
Според мен всички членове на последния управителен съвет имат място в новия. От новите желаещи откроявам няколко много силни кандидатури. Това са Николай Николов, който е от учредителите на волейболна академия „Стойчев-Казийски", Димо Тонев, който няма нужда от представяне, Деян Нинов от един от най-добре работещите волейболни клубове в София и Петромил Сотиров, който беше част от управителния съвет преди 20 и повече години.

- Смятате ли да намалявате още броя на членовете на управителния съвет?

- Това е често обсъждана тема в последните години. На този въпрос бих дал отговор след като се оформи следващият управителен съвет и се види на какво може да се разчита през съответния мандат. Както и до момента, мотивите за намаляване са били преди всичко на база на усещането за липса на персонална активност от немалка част на членовете. При промяна в тази картина може да се окаже, че настоящият брой е адекватен. В противен случай бих подкрепил такава инициатива.

- Какво доведе до недоволството сред клубовете по-рано тази година и как смятате да решите проблемите?

- Източниците на недоволство бяха обективни, но предимно от организационен характер, касаещ провеждането на финалните фази на първенствата за подрастващите. За съжаление, се оказахме с недостатъчен ресурс, осигурен за целите през тази пролет. Преди началото на настоящия състезателен сезон сме в постоянен контакт с клубовете и регионалните отговорници, за да решим проблемите в аванс. Ще осигурим нужния административен капацитет, който да отговори на изискванията и очакванията на нашите членове – клубовете.

- Какво бихте променили в собствената си работа като президент при евентуален следващ мандат?

- Със сигурност ще бъда по-взискателен към комисиите и техните председатели. Ще очаквам периодична отчетност за тяхната дейност и принос към отделните работни процеси на федерацията. Същото важи и за задължението за участие в различни комисии на всеки от членовете. Ще се опитам да изградя и по-ясни и функциониращи взаимовръзки в администрацията на Българската федерация по волейбол – с ясна йерархия и отговорности.

- Ваш опонент за президентския пост ще бъде Иван Сеферинов. Какво мислите за неговите качества и потенциал да бъде шеф на волейболната федерация? И какво според вас ви прави по-подходящия избор?

- Изпитвам огромно уважение към г-н Сеферинов – той е един от треньорите с най-голям принос в моето развитие като спортист. Доказан волейболен деятел – оставил своята следа като треньор – в ЦСКА, национални отбори и чужбина. В качеството си на волейболен ръководител е зад създаването на не един и двама волейболисти на световно ниво.

През годините той е чест критик и опозиционер на различни ръководства. Би било интересно предизвикателство да го видим от другата страна – като човек, който трябва да поема отговорност за вземане на тежки решения, да гради екипи и да привлича сподвижници за изпълнението на важните задачи.

Смятам, че съм по-подготвен в чисто управленската част - администрация, политически контакти, контакти в бизнеса и достъп до финанси за Българската федерация по волейбол. В крайна сметка дали е така, ще преценят клубовете.

Желая му успех и в случай че спечеля предстоящите избори, се надявам да сътруднича с него в областите, в които той е експерт – треньорската комисия и създаване на програма за инвестиции в българските треньори и развитие на треньорския капацитет.

- Сред критиките към вас, освен посочената тема за администрирането на първенствата за подрастващи, изпъкват още два въпроса – финансовото състояние на федерацията и подходът при вземане на решения, свързани с националните отбори. Как смятате да осигурите по-прозрачен и аргументиран начин на работа в тези две сфери?

- Отговорът на този въпрос се корени в по-ефективна работа на две от комисиите към Българската федерация по волейбол – финансовата и треньорската. В тази сфера и аз лично

имам нужда от повече помощ

и поета отговорност

С допълнителен капацитет във финансовата комисия федерацията ще може по-добре да планира финансовите си ангажименти, да прави периодични отчети и да търси възможности за оптимизации на разходите.

Авторитетна треньорска комисия би могла да се превърне, от една страна, в полезен партньор на националните треньори и техните щабове, а от друга – техен коректив. Да бъде звено, което подпомага процесите, свързани със съставянето на щабовете, изготвянето на плановете за подготовка и тяхната реализация. Също така да задава въпроси и да търси аргументация за конкретни избори, да информира управителния съвет своевременно, когато намира определени треньорски решения като дискусионни.

Надявам се и очаквам сред кандидатите за управителния съвет да има хора, готови да поемат ангажименти именно в тези две комисии.

- Обявявате ангажираност на федерацията с амбициозни и дългосрочни проекти, но те изискват немалък финансов ресурс. Как стои към днешна дата въпросът с финансовите партньори и доколко може да се разчита на тях дългосрочно?

- Както споменах и по-рано, отделяме сериозен ресурс, който да работи с нашите партньори и да допринася за максимална ефективност и удовлетворение от съвместната ни работа. Важно е също така да следваме ясна визия и приоритети, съвпадащи с ценностите на компаниите и организациите, които са ни се доверили. Необходимо е постоянно и с примери да доказваме, че нашата философия на работа дава резултат и се приближаваме към поставените дългосрочни цели. Важно е да поддържаме тази линия на работа и занапред – сериозна промяна на посоката и приоритетите може да доведе до краткосрочни финансови оптимизации, но и до отлив на рекламодатели.

Надявам се, че все повече и повече волейболът ще бъде българският спорт, с който е престижно да се асоциират нови компании - възприемащи неговите ценности и желаещи да станат участници в неговите успехи. Надявам се и на повече участници в следващия управителен съвет, които ще се включат в процеса за привличането на нови партньорства и повишаването на бюджета на Българската федерация по волейбол.

- Наскоро бяхте избран в борда на CEV, очаква се да влезете и в борда на FIVB. Какво означава това за България и българския волейбол? Какви ще са вашите най-важни задачи на международната сцена?

- Това е огромен успех на България. Постигнат е основно заради работата на Българската федерация по волейбол в последните години и е оценка за нея. Това не е само моя заслуга, а заслуга на всички мои колеги, на целия екип на федерацията. Много важен е фактът, че в последните повече от 50 г. България не е имала представител в борда на Международната федерация. Наред с работата ми за развитието на европейския и световния волейбол, разбира се, че ще направя и всичко възможно България също да има най-добрите условия за изграждането на успешното бъдеще на нашия спорт. В последните 4 г. в борда на CEV видях, че където и да си, трябва работа и отдаденост на това, което правиш.

- На какви позиции може да разчита България в новите структури на европейска конфедерация и на международната федерация?

- Освен мен Българската федерация по волейбол е предложила още трима кандидати за членове на комисии в CEV. Това са Александър Виналиев за съдийската комисия, Пламена Стойкова, която и досега вече два мандата е секретар на правната комисия, отново е предложена за нея, както и Валентин Помаков за волейболната комисия. Това е комисията, отговаряща за всички правила, изготвяща и новостите в наредбите на европейската конфедерация. Сигурен съм, че и тримата ще бъдат избрани.

За международната федерация освен мен като член на борда сме предложили и Радостин Стойчев за член на треньорската комисия на FIVB. Вярвам, че също ще се поздравим с успех и с неговия избор.

Ще направим всичко възможно подготвените кадри от България да се развиват в структурите на европейската и световната федерация. Всички, които имат капацитет и желание, ще бъдат подкрепяни за международните институции. Идеята е с общи усилия и използване на уменията на всички качествени българи, работещи за волейбола, да върнем нашия любим спорт на висините, които заслужава.

Найден Тодоров, "24 часа"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти