Официално: Рафаел Варан приключи с футбола

Френският защитник Рафаел Варан официално сложи края на своята футболна кариера на възраст от 31 години. Това стана ясно от изявление, което беше разпространено от настоящия му клуб Комо.

“Казват, че всички хубави неща имат своя край. В моята кариера аз приех много предизвикателства и ги преодолявах едно след друго, въпреки че почти всички изглеждаха невъзможни. Невероятни емоции, специални моменти и спомени, които ще траят цял живот. Размишлявайки върху тези моменти, с огромна гордост и чувство на удовлетворение аз обявявам своето оттегляне от играта, която всички ние обичаме. Придържам се към най-високия стандарт и искам да се оттегля все още силен вместо просто да се държа за играта. Изисква се голяма доза кураж, за да се вслушаш в сърцето и инстинкта си. Желанието и нуждите са две различни неща. Падал съм и съм ставал хиляди пъти, но в този случай е моментът да спра и да окача бутонките си, след като в последния си мач аз спечелих трофей на “Уембли”.

Обичах да се боря за себе си, клубовете си, страната си, съотборниците си и феновете на всеки отбор, за който съм играл. От Ланс през Мадрид до Мавчестър, както и националния тим. Защитавах всяка емблема с всичко, което имах, и обичах всяка една минута от пътуването. Играта на най-високо ниво е вълнуващо преживяване. То тества всяко ниво на тялото и ума ти. Емоциите, които преживяваш, не можеш да намериш никъде другаде. Като спортисти, ние никога не сме удовлетворени, нито се задоволяваме с постигнатите успехи. Такава е природата ни и това е, което ни захранва. Нямам съжаления и не бих променил нищо. Спечелих повече от това, за което бих могъл да си мечтая. Но освен отличията и трофеите, аз съм горд, че независимо от всичко аз се придържах към принципите си да бъда искрен и се опитвах да оставям всяко място в по-добро състояние от това, в което го заварвах. Надявам се, че съм направил всички вас горди.

И така започва един нов живот извън терена. Ще остана в Комо, просто без да ползвам моите бутонки и предпазни кори. Това е нещо, за което нямам търпение да ви споделя повече скоро. Сега се обръщам към всички фенове на всеки клуб, за който съм играл, към съотборниците ми, треньорите и персонала… от дъното на сърцето аз ви благодаря за това, че направихте това пътуване по-специално от моите най-смели мечти, които някога бих могъл да имам. Благодаря на футбола. С обич, Рафа”, гласи изявлението на бранителя.

Макар и да реши да се откаже от футбола на едва 31 години, Варан направи впечатляваща кариера, изпълнена със значими трофеи. На клубно ниво той изигра 480 мача с 21 гола, 8 асистенции, 32 жълти и 2 червени картона. С националния отбор на Франция защитникът записа 93 двубоя с 5 попадения, 1 голов пас, 3 жълти картона и 1 изгонване от игра.

Варан започна кариерата си в Ланс, където прекара само един сезон в мъжкия състав, защото още през 2011 година беше купен от Реал Мадрид за 11 млн. евро. По време на периода си на “Сантиаго Бернабеу” той се превърна в един от ключовите играчи на мадридчани, с които спечели 4 трофея от Шампионската лига, 3 титли на Испания, 1 Купа на Краля, 3 Суперкупи на Испания, 3 Суперкупи на Европа и 4 трофея от Световното клубно първенство в рамките на 10 сезона.

През лятото на 2021 година чрез трансфер на стойност 40 млн. евро централният бранител премина в Манчестър Юнайтед, където за три кампании триумфира по веднъж с ФА Къп и Карабао Къп. През това лято Варан се присъедини към Комо със свободен трансфер, но след само 1 мач с новака в Серия "А" той реши да се откаже от футбола. С екипа на Франция той спечели още два трофея: световната купа през 2018-а и този в Лигата на нациите три години по-късно.

Още от Футбол свят

Виж всички