От Ред Бул изчислиха колко помага „мини DRS системата” на Макларън

Световните шампиони във Формула 1 Ред Бул са в основата на това ФИА да поиска от Макларън да промени задните крила, които тимът използва в Гран При на Сингапур. Там се видя, че при неактивирана DRS система и при движение с висока скорост двете хоризонтални плоскости на задното крило се отварят и така се получава ефект, подобен на този на системата за намаляване на съпротивлението.

От Макларън вчера са съгласиха да променят крилата, използвани н Баку след дискусия с ФИА и веднага след това обявиха, че очакват федерацията да проведе същите разговори и с други отбори, при чиито коли също се наблюдава такъв ефект.

Доктор Марко се хвана и за предното крило на Макларън

В Ред Бул са посветили доста време да изследват „мини DRS” системата на Макларън, като шампионите са стигнали до извода, че разликата в скоростта при неактивирана и активирана DRS система е много малка – само 12 км/ч, а би трябвало да е около 20 км/ч. Което подсказва, че все пак има ефект от работата на „мини DRS” системата.

От ФИА са наредили на Макларън да модифицира задното си крило

Също така, в Баку се вида, че в квалификацията първите четири коли постигнаха почти идентична максимална скорост – разликата беше 1 км/ч. Което също подчертава ефекта на „мини DRS-а" на Макларън, тъй като Пиастри и Норис бяха по-бързи в секторите, където DRS системата не можеше да се използва.

Норис поведе пред Леклер под прожекторите в Сингапур, Верстапен едва 15-ти

Според Ред Бул, ефектът от действието на това отваряне на хоризонталните елементи е около 1-2 десети от секундата на обиколка, което на пръв поглед не е много за дългата обиколка в Баку, но също така е напълно достатъчно, за да направи атаките срещу колите на Макларън много по-трудни. И за това може да свидетелства Шарл Леклер, който изпусна да бъде изпреварен за лидерството от Оскар Пиастри, а след това установи, че не може да догони австралиеца, за да го атакува, дори и с DRS, въпреки по-високата, поне на теория, максимална скорост на Ферари на правите.

Зак Браун: Искат да ни направят по-бавни

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти