Щутгарт изпусна Реал на "Бернабеу", Мбапе и Ендрик с дебютни голове за "кралете" в ШЛ

Отборът на Реал Мадрид победи тима на Щутгарт с 3:1 в мач от 1-вия кръг на основната схема на Шампионската лига. Домакините поведоха чрез Килиан Мбапе (46'), който вкара първия си гол за "кралете" в "турнира на богатите", а гостите израниха след попадение на Дениз Ундав (68'). Антонио Рюдигер (83') върна преднината за "белия балет", а детето чудо Ендрик (90'+5') оформи крайния резултат.

"Швабите" трябва да съжаляват, че не си тръгнаха с победата от легендарния "Сантиаго Бернабеу", тъй като те доминираха през цялото първо полувреме, когато на стража на мадридчани - Тибо Куртоа, му се наложи да прави цели четири спасявания. Все пак това бе много добро начало за германския отбор, който от цели 14 години (сезон 2009/2010) не бе участвал в Шампионската лига, през последните 11 (сезон 2013/2014) изобщо не се бе класирал дори за предварителните кръгове на европейските клубни туринири, а в средата на 2023 г. даже игра плейоф за оцеляване в Бундеслигата.

"Белият балет" от своя страна ще има доста трудности, ако иска да зашити трофея си от най-престижния футболен форум на Стария континент с подобна игра. Домакините демонстрираха сериозни трудности при организирането на атаките си, лесно се пропукваха в средата на терена и разчитаха основно на гениалността в изявите на звездните си играчи, която ги покри в решаващите моменти, което, разбира се, няма как да продължи да се случва във всички останали мачове.

Традиционно домакините обявиха стартовия си състав си около два часа преди първия съдийски сигнал. Въпреки многото контузии в отбора си Карло Анчелоти пусна в игра силен състав, който включваше респектиращи имена. Тибо Куртоа, който не се бе пропуквал повече от 285 минути преди днешния мач, сложи вратарските ръкавици, а пред него с капитанската лента своите съотборници изведе Даниел Карвахал. Редом с него бяха голяма част от играчите, които завоюваха 15-ата "ушата" през миналия сезон като Валверде, Чуамени, Белингам и др. На върха на атаката пък бяха голмайсторите от последния шампионатен мач на "кралете" срещу Реал Сосиедад - Винисиус Жуниор и Килиан Мбапе, като те отново имаха активна роля при победните попадения.

Себастиан Хьонес също имаше проблем с отсъстваши играчи, като трима от неговите възпитаници лекуваха различни травми към началото на двубоя. Все пак той можеше да разчита на стража Александер Нюбел, който имаше основна заслуга за спечелването на сребърните медали в Бундеслигата, тъй като Щутгарт в края на сезона стана вторият отбор с най-малко допуснати голове. Също така се открояваше и името на Максимилиан Мителщет, който взе участие в 4 мача за Германия по време на Евро 2024 и завърши форума с една асистенция. На върха на нападението пък сред тройката офанзивни футболисти бе и Дениз Ундав, който след доброто си представяне за Бундестима при дебюта си за него преди броени дни в мача срещу Нидерландия от Лигата на нациите, сега отново направи силна вечер, гарнирана с гол. Подобно на мача с "лалетата" той не успя да се зарадва напълно, тъй като отборът му не стигна победата.

"Швабите" стартираха вдъхновено и след по-малко от 5 минути игрово време можеха да открият резултата, а само добрата реакция на Тибо Куртоа спаси шампионите от ранен гол. Ударът отправи Енцо Мило, който само няколко минути по-късно изпробва рефлексите на стража на испанците с коварен диагонален шут.

Междувременно домакините допринесоха за ефектното начало, след като Орелиен Чуамени затрудни Нюбел. Това обаче бе само частично събуждане и гостите наложиха доминация в следващия четвърт час, като на Куртоа му се наложи да се намесва още цели три пъти, докато играч на "Лос Бланкос" за това време не стреля нито веднъж.

Чак в средата на полувремето "кралете" се събудиха и поизнесоха пресата в съперниковата половина, а Килиан Мбапе можеше да оправдае големите очаквания върху себе си, но Нюбел беше блестящ. След това Рюдигер центрира опсано и бранител на "червените" блесна с впечатляваща намеса.

При следващото нападение Мбапе отново пропусна изгодна възможност да попадне под светлините на прожектора, а след пропуска гостите организираха мълниеносна контраатака, след която Дениз Ундав създаде поредното положение, в което Куртоа беше длъжен да се намеси.

В 35-ата минута дойде и най-дискусионният момент през първото полувреме. Мителщет от гостите не овладя една топка по най-добрия начин в собственото си наказателно поле и тя отскочи към крака на футболист в "бяло". Защитникът замахна да изчисти коженото кълбо, но вместо него той закачи съвсем леко противниковия играч. Ударът обаче не бе застрашаващ здравето, нито докосна съществена част от крака, а се докосна само до повърхността на глезена, но съдията веднага посочи бялата точка. До дузпа все пак не се стигна, тъй като ситуацията бе преразгледана чрез системата VAR и на повторението не се видя повод да бъде отсъдено най-тежкото наказание във футбола.

След това имаше идентична ситуация, в която играч на "швабите" падна в пеналтерията на домакините, но съдията отново не даде дузпа, тъй като при атаката имаше засада.

Зрелището продължи и през второто полувреме, като веднага след подновяването на играта домакинтие овладяха топката и Килиан Мбапе се озова очи в очи със стража на германския съперник Нюбел и този път изведе "лос бланкос" напред в резултата. Това бе първи гол на новото звездно попълнение на клуба в Шампионската лига с този отбор. Това означава, че световният шампион с Франция от Мондиал 2018 в Русия вече има попадения във всички турнири, в които е носил фланелката на Реал Мадрид. Той се разписа в мача за Суперкупата на Европа срещу Аталанта, в Ла Лига вкара в двубоите срещу Бетис и Реал Сосиедад, а сега бе точен и в най-престижното европейско футболно състезание.

Веднага след това домакините можеха да стигнат и до втори гол, но Винисиус Жуниор разтресе гредата. Възпитаниците на Карло Анчелоти съжалиха мигновено за пропуска, тъй като "швабите" организираха много бърза контратака, в чийто край на Тибо Куртоа за пореден път му се наложи да се намесва.

Тези динамични игрови ситуации бяха последвани от куриозна ситуация, след която Анчелоти в типичния за себе си стил реагира емоционално на случващото се на терена и главният съдия му показа жълт картон.

След гола домакините решиха, че са си свършили работата за вечерта и се прибраха в своята половина. Това се оказа огромна грешка, тъй като "швабите" получиха правото да изпълнят корнер в средата на полувремето, като той доведе до истинска суматоха в наказателното поле на европейските клубни шампиони. Там най-добре се ориентира Дениз Ундав, който най-накрая наказа Тибо Куртоа.

Гостите се радваха на равенството в рамките на само четвърт час и след едва втората си грешка в отбрана допуснаха нов гол във вратата си. Подобно на тяхното попадение мадридчани се разписаха след корнер. Неостаряващият Лука Модрич центрира опасно, а внаказателното поле нито Александър Нюбел, нито защитниците пред него реагираха адекватно при скока на Рюдигер, който засече топката с глава и върна предимството на тима си. Интересното е, че играчът на "белия балет" е бивш футболист и на Щутгарт, като в случая показа, че е истински професионалист и не се поддаде на никакви сантименти.

"Швабите" отказаха да се примирят в ролята си на губещ и започнаха стихийно нападение в опит да изкопчата точката. Това разкри много празни пространства в тяхната половина и домакинтие опитаха да взривят още веднъж трибуните на "Сантиаго Бернабеу', но два шута на Мбапе и един на резервата Ендрик бяха отразени от блестящия тази вечер Нюбел.

Възпитаниците на Себастиан Хьонес се възползваха от факта, че все още изоставаха със само един гол и тръгнаха на финален щурм в 4-минутното продължение, назаначено от съдийската бригада. Там обаче германските вицешампиони се пропукаха ответното настъпление този път завърши с гол на Ендрик. Детето чудо на бразилския футбол подобно на Мбапе отбеляза първия си гол в европейските клубни турнири с фланелката на Реал Мадрид и помогна на 15-кратните шампиони на Стария континент да стартират новата кампания с победа.

Дали мадирдчани ще преодолеят колебанията и дали "швабите" ще задържат впечатляващата си форма, остава да разберем в началото на октомври, когато предстои втория кръг на основната схема на Шампионската лига. Тогава Реал ще гостува на Лил във Франция (2-ри октомври, 22:00 ч.), докато Щутгарт ще приеме у дома чешкия шампион Спарта (Прага) (1-ви октомври, 19:45 ч.).

ШАМПИОНСКА ЛИГАОСНОВНА СХЕМА, I КРЪГРЕАЛ МАДРИД 3:1 ЩУТГАРТ1 - 0 Килиан Мбапе (46')1 - 1 Дениз Ундав (68')2 - 1 Антонио Рюдигер (83')3 - 1 Ендрик (90'+5')

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Реал Мадрид: 1. Тибо Куртоа, 17. Лукас Васкес, 2. Дани Карвахал, 22. Антонио Рюдигер, 23. Ферлан Менди, 8. Федерико Валверде, 14. Орелиен Чуамени, 5. Джуд Белингам, 11. Родриго, 9. Килиан Мбапе, 7. Винисиус ЖуниорСтарши треньор: Карло Анчелоти

Щутгарт: 33. Александър Нюбел, 4. Йоша Ваньоман, 29. Антони Руо, 24. Юлиан Шабо, 7. Максимилиан Мителщет, 18. Джейми Люлинг, 6. Анджело Щилер, 16. Атакан Каразор 8. Енцо Мийо, 26. Дениз Ундав, 27. Крис ФюрихСтарши треньор: Себастиан ХьонесНачало: 22:00 часаСтадион: Сантиаго Бернабеу (Мадрид, Испания)Съдия: Халил Умут Мелер (Турция)

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти