Нюи: В Мерцедес не можаха да преглътнат Абу Даби 2021

Ейдриън Нюи вярва, че изоставането на Мерцедес през последните години се дължи на случилото се в Гран При на Абу Даби през 2021 година и как в Бракли са позволили това да ги срине психически.

Състезанието на „Яс Марина“ от сезон 2021 ще се помни още доста дълго. То беше решаващото в спора за титлата между Макс Верстапен и Люис Хамилтън, като двамата бяха с равен актив от точки преди него.

Макс: Приятелите ми с удоволствие пак гледат Абу Даби 2021

Надпреварата беше доминирана от Хамилтън, но в крайна сметка победата и титлата отидоха при Верстапен, който се възползва максимално от доста спорния рестарт в последната обиколка. Тогава състезателният директор Майкъл Маси не спази точните правила за колата на сигурността, позволявайки на само част от затворените с обиколка пилоти да изпреварят колоната.

Гарет Бейл спрял да гледа Формула 1 след Гран При на Абу Даби 2021

По този начин той практически предреши изхода от спора за титлата, тъй като Верстапен беше с чисто нови меки гуми и не остави никакъв шанс на Хамилтън, който беше с много стари твърди сликове. Атаката на Верстапен дойде в петия завой, след което той се защити на двете дълги прави и стигна до първата си световна титла.

Веднага след състезанието социалните мрежи избухнаха с тезата, че Хамилтън и Мерцедес са били „ограбени“ от рекордната осма световна титла. Критики имаше и по адрес на Верстапен и Ред Бул, въпреки че те реално нямаха вина за случилото се, с изключение на призивите към Маси да рестартира състезанието, което беше напълно разбираемо в тяхната позиция.

Тото Волф за Абу Даби 2021: Макс беше заслужил шампион

А според Нюи тези събития са се отразили много негативно на отбора на Мерцедес, който не е могъл да „преглътне“ случилото се.

„Не, нямаше ефект върху мен. Мисля, че имаше върху Мерцедес. Вместо да кажат, че приемат нещата и продължават напред, те позволиха това да им се отрази психологически, което беше интересно.„Така изглеждаше отстрани. Може и да греша. Те не можаха да го преглътната психологически. Ако имаш лошо състезание или такова, в което си щял да спечелиш, но колата ти се е повредила малко преди края или нещо подобно, аз винаги съм имал такъв личен проблем. Ще съм ужасен човек на летището в неделя вечерта, но още в понеделник сутринта ще съм загърбил нещата и ще се върна на работа.„Няма как да отида във фабриката и да съм оклюмал. Част от моята длъжностна характеристика е да помагам и да мотивирам хората, а не да им казвам колко нечестно е било и как сме били ограбени. Това не помага, нали“, заяви Нюи пред подкаста High Performance.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти