Тото Волф за Абу Даби 2021: Макс беше заслужил шампион

Тото Волф за Абу Даби 2021: Макс беше заслужил шампион

Близо година след доста спорния и емоционален финал на сезон 2021 във Формула 1 в Абу Даби, шефът на Мерцедес Тото Волф призна, че Макс Верстапен е бил напълно заслужил шампион.

Припомняме, че нидерландецът и Люис Хамилтън започнаха решителното състезание на „Яс Марина“ с равен актив от точки. В самата надпревара британецът напълно контролира развоя на събитията и бе на път към своята осма световна титла.

Катастрофа на Никола Латифи малко преди финала обаче наложи излизането на колата за сигурност при която Верстапен спря за нови меки гуми, докато Хамилтън остана на пистата с много старите си твърди сликове. Това се оказа и ключовият ход на нидерландеца, който се възползва максимално от факта, че рейс директорът Майкъл Маси заобиколки правилата, за да рестартира надпреварата една обиколка преди финала и той спечели световната титла.

Този развой на надпреварата доста разгневи хората в Мерцедес, но по думите на Волф, в Бракли вече не се мисли за случилото се на „Яс Марина“ преди 12 месец. Австриецът заяви това по време на гостуването си в официалния подкаст на Формула 1 – Beyond the Grid, където бе попита дали Хамилтън все още мисли за събитията от 12 декември 2021 година.

„Не мисля, че Люис се притеснява много от това. Той знае как да се фокусира върху работата си. Абу Даби 2021 ще ни преследва още дълго, може би за винаги, но това се случва основно когато седиш тихо и си мислиш за всички решения, които бяха взети в този ден и бяха в разрез с правилата. Ние обаче изобщо не мисли за това по време на състезателните уикенди.

„Ние продължихме напред. Лично аз сторих това когато приех резултата. Не искахме да се стига до съд, въпреки че имахме добри доводи. Не искахме да печелим титлата след съдебно решение. Макс заслужаваше да е шампион, както и Люис. В този ден знаехме, че по-добрият ще победи, но не се случи точно това“, заяви Волф.

Той също така коментира и последвалите промени във ФИА, като най-значимата от тях бе премахването на Маси от поста рейс директор.

Майкъл Маси е получавал смъртни заплахи след случилото се в Гран При на Абу Даби
Майкъл Маси е получавал смъртни заплахи след случилото се в Гран При на Абу Даби

„Всичко приключи, няма смисъл да го дискутираме още и още. Макс е двукратен шампион, заслужил шампион. Бяха допуснати грешки, от ФИА признаха това. Всички продължихме напред. Това не означава, че никога повече няма да мисля за този случай, защото честността е най-важното нещо, а хронометърът никога не лъже“, каза австриецът.

За финал той сподели, че не е усетил никакви по-специални емоции при завръщането си на „Яс Марина“ за тасгодишното издание на Гран При на Абу Даби.

„Нищо различно. Бях в същата хотелска стая. Имах същата програма, но въобще не мислих за случилото се през миналата година“, бе коментарът на Волф.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти