Волф не се притеснява от внезапното изкачване на Антонели до Формула 1

Ръководителят на отбора на Мерцедес Тото Волф заяви, че не се притеснява от бързия прогрес, който Андреа Кими Антонели направи от картинга до Формула 1.

Младият италианец беше потвърдеn като пилот на „Сребърните стрели“ за сезон 2025, като той ще заеме мястото на отиващия във Ферари Люис Хамилтън. Антонели е авторът на една от най-бързите прогресии през младежките шампионати с едноместни формули до Формула 1.

Мерцедес потвърди Андреа Кими Антонели за сезон 2025

Той направи своя дебют в състезанията с автомобили през 2021 година, а още от следващата започнаха да идват и титлите. През сезон 2022 той спечели титлите във Формула 4 в Италия и Германия, а година по-късно триумфира във Формула Регионал в Близкия Изток и в Европа. Това даде увереност на Мерцедес, че Антонели може да прескочи Формула 3 и да влезе направо във Формула 2 през 2024 година, което се и случи.

Началото на сезона не отговаряше на очакванията, които имаше към италианеца, но постепенно той започна да влиза в ритъм и на „Силвърстоун“ спечели първата си победа с едно брилянтно каране в спринта, който се проведе на наводнената британска писта. Две седмици по-късно той записа и първата си победа в неделен старт, триумфирайки в Унгария.

Волф: Антонели вървеше по вода в спринта на "Силвърстоун"

В Белгия и Италия уикендите на Антонели също не минаха по план и три кръга преди края на сезона във Формула 2 той заема шестото място в генералното класиране с 99 точки и пасив от 66 спрямо лидера Исак Хаджар. Въпреки това той вече има гарантирано място във Формула 1 за догодина, докато Хаджар почти сигурно ще гледа отстрани.

Губи ли своята тежест титлата във Формула 2?

След катастрофата на Антонели в първата тренировка на „Монца“ Волф трябваше да отговаря на много въпроси дали италианецът е готов за Формула 1. Той обаче е категоричен, че 18-годишният пилот е напълно готов и ще се справи в напрежението, което го очаква на най-голямата сцена догодина.

Дебютът на Антонели във Формула 1 завърши с катастрофа в стената на "Монца"

„Мисля, че обстоятелствата са виновни. В нашата индустрия ние знаем перфектно кой е способен и кой не е. Мисля, че начинът, по който се развиха нещата – той прескочи Формула 3, преди това спечели почти всичко и беше ясно, че става пилот на Мерцедес, той дебютира в първа тренировка и беше следен под лупа и всичко това стана на „Монца“. Мина време откакто имаше италианец във водещ отбор. Така че съм сигурен, че това може да е вповече за един 18-годишен младеж. Но той трябва да се научи да плува.„Дните като петъка на „Монца“ са много трудни, определено той се чувстваше много зле след катастрофата. Но те са част от развитието. Не искам да съм този, който посочва хубавите моменти и да ви казвам да видите времената му в отделните сектори и цялата обиколка.„Но това, което ние виждаме, нарочно избрах различна дума, това, което виждаме е, че има потенциал. Това се видя в малкото обиколки, които той направи. Това, което той се опита да направи, колата не успя да го понесе“, обясни Волф.

Кими Антонели ще се опита да върне Италия на върха във Формула 1

Прогресията на Антонели до Формула 1 е сравнима с тези на Кими Райконен и Макс Верстапен. Райконен дебютира през 2001 след само 23 старта с едноместни формули, а Верстапен изкара един сезон в тогавашната Формула 3 преди да дебютира през 2014.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти