Хорхе Мартин: Другия път няма да хвърлям зарове, ще следвам Пеко

Хорхе Мартин ще се опита максимално бързо да забрави днешната Гран При на Сан Марино в MotoGP след тактическата грешка, която допусна в състезанието на „Мизано“.

Марк Маркес спечели щурата Гран При на Сан Марино, груба грешка на Мартин

Испанецът се движеше на второто място в началните етапи на надпреварата, зад прекия си съперник в битката за титлата Франческо Баная. Пилотът на Прамак Дукати се доближи опасно близо до италианеца, когато над пистата започна да вали малко по-силно в седмата обиколка.

Тогава той избра да рискува и се отправи към бокса на своя екип, за да смени мотора си с такъв с гуми за мокро. Този ход се оказа напълно погрешен, тъй като преваляването се оказа твърде слабо и кратко, за да намокри достатъчно пистата и само след две обиколки с мокрите гуми Мартин отново влезе в бокса, за да се върне към мотора със сликовете.

В крайна сметка след тези две минавания през алеята пред боксовете испанецът финишира 15-ти и взе само една единствена точка. В същото време Баная завърши втори зад победителя Марк Маркес. По този начин пилотът на Дукати стопи цели 19 точки от пасива си спрямо Мартин в генералното класиране и преди втория уикенд на „Мизано“ след две седмици разликата между тях е 7 пункта в полза на испанеца.

Баная заличи пасива си от Мартин след грешката на испанеца

След състезанието Мартин заяви, че повече няма да поема такива рискове и ще следва изцяло ходовете на Баная. Това е вторият път, в който той поема по различен път от италианеца и за втори път се оказва от губещата страна.

През миналата година Мартин заложи на меката задна гума в Австралия, но в самия край нейният ресурс свърши и за само половин обиколка той потъна от първото до петото място на „Филип Айлънд“. В същото време Баная финишира втори тогава, след като избра средно твърдата задна гума.

Йоан Зарко с първа победа в MotoGP, Мартин води 26.5 от 27 обиколки, но завърши 5-ти

„Да, със сигурност поемането на такива рискове докато се бориш за титлата не е най-доброто решение. Така че следващия път няма да го направя. Ще дублирам решението на Пеко и ще правя същото като него.„Не знаех дали ще мога да го изпреваря, или не. Мислех, че няма да мога и затова просто седях отзад и чаках. Поне успях да взема една точка. Мисля, че можехме да вземем доста повече точки днес, но най-важното е винаги да даваме най-доброто от себе си“, заяви Мартин пред репортерите след финала на състезанието.

Той не беше единственият пилот, който премина за кратко към мокрите гуми в хода на надпреварата. Освен него това сториха още падналият в началото Педро Акоста, Маверик Винялес, Алейш Еспаргаро, Раул Фернандес и Алекс Ринс. Всички те обаче финишираха зад Мартин и не взеха точки от Гран При на Сан Марино.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти